Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Οπλο» σωφρονισμού οι εκλογές με λίστα

«Όμηροι» της εκλογικής λίστας παραμένουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, που το τελευταίο διάστημα -ιδιαίτερα κατά την περιπετειώδη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την περασμένη εβδομάδα- μπήκαν στον πειρασμό να διαφοροποιηθούν από κρίσιμες διατάξεις.





Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι καθαρό: Ας μην ξεχνούν οι επίδοξοι «αντάρτες» πως μέχρι τον Νοέμβριο ισχύει η λίστα -λόγω του 18μηνου από τις τελευταίες εκλογές- στην περίπτωση εκλογικού ατυχήματος. Συνεπώς, όποιος σηκώσει παντιέρα, μπορεί να βρεθεί εκτός λίστας.

Είχαν προηγηθεί οι απειλές του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού πως εάν κάποιο νομοσχέδιο, κρίσιμο και καίριο, δεν ψηφιστεί από την πλειοψηφία, τότε την επομένη προκηρύσσονται εκλογές.

«Όποτε και αν είναι αυτό είτε είναι Αύγουστος είτε Χριστούγεννα, αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές» αποσαφήνιζε ο κ. Μπαλτάκος, τόσο για το πολυνομοσχέδιο όσο και για τη ρύθμιση για την ΕΡΤ. Προφανώς η υπόμνηση διατηρεί την ισχύ της για το καυτό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, οπότε και θα τεθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ -και του ΠΑΣΟΚ βεβαίως- σε νέα δοκιμασία, με την προώθηση νομοθετημάτων από την κινητικότητα μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακριβώς σε αυτό το διάστημα, όποιος βουλευτής επιχειρήσει να τραβήξει το σχοινί της διαφοροποίησης, γνωρίζει πλέον ότι θα βρεθεί εκτός εκλογικής λίστας. Η επαναφορά του ψηφοδελτίου με σταυρό προτίμησης πέραν του Νοεμβρίου, επιχειρείται να εξουδετερωθεί από τις απειλές για εκλογές ακόμα και τα... Χριστούγεννα.

Ακόμα και κατά τη συζήτηση του ωραρίου για τα ανοιχτά καταστήματα στην Κυριακή, οι απειλητικές προειδοποιήσεις δεν έλειψαν. Παρ' ότι δεν κρίθηκε νομοσχέδιο υψηλού κινδύνου, δεν πέρασε απαρατήρητο πως αρκετοί βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια, πιεζόμενοι κυρίως από την Εκκλησία, αμφισβήτησαν βασικές διατάξεις, για να εισπράξουν την προειδοποίηση-πακέτο περί εκλογών και λίστας...

Εκνευρισμός
Είναι ολοφάνερος ο εκνευρισμός της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης λόγω του ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα συνεχώς στα πρόθυρα έκρηξης και αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο κεφάλαιο για να το διαχειριστεί κάποιος. Η επίκληση του εκλογικού κινδύνου από το Μαξίμου και η υπόμνηση πως «όποιος νομίζει ότι η αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι χαμηλά, κάνει τραγικό λάθος» (Π. Μπαλτάκος, Βήμα FM 99,5), γίνεται ακριβώς για να αποφευχθεί εκλογικό ατύχημα από τυχόν απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αυτό αναπαράγει ένα υφέρπον προεκλογικό κλίμα στη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό -και πρόσφατα στον Β. Σόιμπλε- πως δεν περιλαμβάνονται οι κάλπες στα πλάνα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο στο εσωτερικό μέτωπο, άλλα μηνύματα είναι που εκπέμπονται... Είναι ενδεικτικό του κλίματος και οι εκτιμήσεις υπουργού πως «αν είναι να πάμε το φθινόπωρο μέσα σε ένα ασταθές και προεκλογικό πολιτικό κλίμα, τότε χίλιες φορές οι εκλογές να είχαν γίνει τον περασμένο Ιούνιο».

Υπάρχουν βέβαια και οι κινήσεις στη σκακιέρα των ρυθμίσεων που εκλαμβάνονται από πολλούς ως «μαξιλάρι» για το ενδεχόμενο εκλογικού ατυχήματος. Η ρύθμιση των 100 ευρώ για τα αυθαίρετα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι και η (σωστή) μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13%, είναι αμφίβολης απόδοσης στην πραγματική οικονομία αλλά μεγαλύτερης προεκλογικής - αν χρειαστεί.

Δύο ακόμα ανοιχτά κεφάλαια εμφανίζουν συμπτώματα ενσωμάτωσής τους σε μια άτυπη προεκλογική οπτική γωνία. Η «μεταρρύθμιση» στην ΕΡΤ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φάρσα εξαιτίας της κυβερνητικής ατολμίας, με πριμοδοτήσεις που φέρνουν από το παράθυρο την παλιά τάξη πραγμάτων... Αλλά και η ομαδική απόλυση των 2.700 υπαλλήλων της ΕΡΤ - παρ' ότι έχει δηλωθεί ως τελεσίδικη στην τρόικα- επιχειρείται να αναιρεθεί από τον Σεπτέμβριο κιόλας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο μέχρι και 1.600 (επανα)προσλήψεις. Απροθυμία εμφανίζεται και στην εφαρμογή της επόμενης φάσης της κινητικότητας, καθώς η αναζήτηση υπαλλήλων για την ιδιότυπη αυτή «αίθουσα αναμονής» ή ακόμη και την έξοδο από το Δημόσιο μοιάζει σχεδόν αδύνατη εξαιτίας της απροθυμίας των περισσότερων υπουργών να απομακρύνουν «δικούς τους» υπαλλήλους. Μια ατολμία, που δεν είναι άσχετη από υπολογισμούς τυχόν εκλογικού κόστους στην περίπτωση προσφυγής στις κάλπες.

ΤΟ PLAN B
Στόχος η ματαίωση εναλλακτικών λύσεων

Tο ιδιότυπο προεκλογικό Plan B -και η κάθε τόσο επίκληση του εκλογικού κινδύνου για να αποφευχθούν ακριβώς εκλογικά ατυχήματα- φαίνεται πως εξυπηρετεί και μια άλλη σκοπιμότητα: τη ματαίωση των σχεδίων, σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, ανεπιθύμητων ανακατατάξεων σε κυβερνητικό επίπεδο και εντός της Βουλής. Κυρίως, τη ματαίωση πιθανών εναλλακτικών λύσεων, με την απομάκρυνση του Α. Σαμαρά από το τιμόνι της κυβέρνησης.

Η «απειλή» εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά την πρόσφατη κρίση που οδήγησε τη ΔΗΜΑΡ σε έξοδο από την κυβέρνηση. Ήταν τότε που πρωτοακούστηκε το σενάριο αυτό. Ο πρωθυπουργός το αποκλείει - και οι απειλές του κ. Μπαλτάκου εξυπηρετούν ακριβώς την ακύρωση κάποιου ενδιάμεσου σταδίου ανάμεσα στο σημερινό πολιτικό status και τις εκλογές, π.χ. μιας τεχνοκρατικής λύσης.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που εκτιμά πως «δεν μπορούν να γίνουν άλλες κομματικές αλχημείες από το παρόν σώμα της Βουλής». Υπάρχουν βεβαίως και οι του «σκληρού πυρήνα» που τελευταία επικαλούνται θεωρίες συνωμοσίας και αποστασίας για την αποσταθεροποίηση του πρωθυπουργού.

Μένει να αποδειχτεί κατά πόσο οι απειλές από το Μαξίμου προς τους βουλευτές της ΝΔ θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο άμεσο μέλλον για πιθανές αποσκιρτήσεις. Και, κυρίως, πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στην κοινοβουλευτική ομάδα, όταν πάψει η απειλή -και το όριο εφαρμογής- της λίστας τον Νοέμβριο. Μπορεί ο σταυρός να κάνει τη διαφορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com