Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ανοικτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα

Τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα καταστήματα που έχουν ανοίξει με τη μέθοδο του franchising , έδωσε στο παρά πέντε της ψήφισης του σχετικού άρθρου στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης.





Για την ακρίβεια με πρόταση 25 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να λειτουργούν τέτοιας μορφής επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια το εμβαδόν τους να μην ξεπερνά τα 250 τ.μ., αλλά και να μην είναι σε πολυκαταστήματα, εκπτωτικά κέντρα και σε mall. Πάντως, με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος της δραστηριοποίησης τις Κυριακές και των μεγάλων αλυσίδων, οι οποίες παραχωρούν έναντι τιμήματος το σήμα της εταιρείας τους, σε μικρούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις στον χώρο ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, τηλεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» με το επίμαχο άρθρο 16 που ανοίγει μερικώς την κυριακάτικη αγορά ψηφίστηκε χθες από την πλειοψηφία των βουλευτών και έτσι αποτελεί πια νόμο του κράτους.

Ρυθμίσεις
Οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο (δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και τέσσερις στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδου).

Τη δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του έτους. Αυτά θα πρέπει να είναι σε χώρους μέχρι 250 τ.μ., μπορούν να είναι με συμβάσεις δικαιόχρησης, αλλά όχι σε πολυκαταστήματα, εκπτωτικά κέντρα και mall. Οι αντιπεριφερειάρχες υποχρεούνται σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου να εκδώσουν απόφαση για τις Κυριακές που θα λειτουργούν τα καταστήματα αλλά και για τις περιοχές της εμβέλειάς τους στις οποίες αυτά θα μπορούν να είναι ανοιχτά. Τις αποφάσεις τους θα μπορούν να αναθεωρούν κάθε χρόνο, μια φορά, αρχής γενομένης από το 2015. Αν δεν εκδώσουν αποφάσεις σε τρεις μήνες, οι αντιπεριφερειάρχες θα έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 11 το πρωί μέχρι και τις οκτώ το βράδυ. Το ωράριο των καταστημάτων για τις τουριστικές περιοχές θα είναι διευρυμένο τις καθημερινές και τις Κυριακές ανάλογα με το τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Την ικανοποίησή του για την τελική διατύπωση του άρθρου 16 για τις Κυριακές, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: «Η Κυριακή δεν απαξιώθηκε, διατήρησε την ιδιαιτερότητά της, ενώ απετράπη η μετατροπή της σε καθημερινή ημέρα λειτουργίας. Η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται στη μνημονιακή υποχρέωση 7 συγκεκριμένων Κυριακών και οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία», λέει χαρατκηριστικά και συνεχίζει: «Η τελική επαναδιατύπωση των παραγράφων και υποπαραγράφων του άρθρου 16 του Νομοσχεδίου, περιόρισε τις αντιφατικές ερμηνείες και τα περιθώρια προσφυγών. Επιπλέον, οι ενστάσεις της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, οι πληρέστερες και επαρκέστερες αιτιολογήσεις και οι συνταγματικές αποσαφηνίσεις που ζητήθηκαν από τους βουλευτές διόρθωσαν, κατά πολύ, την αρχική 'κακοσχεδιασμένη' διάταξη».

Αποκλίνουσες απόψεις έχουν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης όσον αφορά στο ζήτημα των Κυριακών, καθώς οι πρώτοι αποδέχονται τη λειτουργία της αγοράς μόνο για επτά Κυριακές, ενώ ο δεύτερος εκτιμά ότι σίγουρα χρειάζεται τα καταστήματα να είναι ανοιχτά περισσότερο.

Θεσσαλονίκη
Σε συγκέντρωση μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε ότι η αγορά της πόλης θα παραμείνει ανοιχτή τις 7 Κυριακές, όπως αυτές ορίζονται στο υπό ψήφιση σχετικό σχέδιο νόμου, τονίζοντας πως «αυτή είναι η θέση της αγοράς προς τον Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης». Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γ. Τσαμασλής, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, φέρεται διατεθειμένος να ταχθεί υπέρ της λειτουργίας της αγοράς για πολύ περισσότερες από επτά Κυριακές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της πόλης, ως τουριστικού προορισμού.

Παράλληλα, εμφανίζεται υπέρμαχος της λειτουργίας της αγοράς και κατά τη διάρκεια μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων, τα οποία πραγματοποιούνται στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταδεικνύει πως οι επισκέπτες από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 62,21%, σε σχέση με πέρσι, οι Τούρκοι κατά 50,10% και οι Ισραηλινοί κατά 67,92%.

Η διεύρυνση της έλευσης επισκεπτών από τις παραπάνω χώρες και μάλιστα με αξιοσημείωτα ποσοστά ενισχύει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως οι τουρίστες θα πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκουν ανοιχτά τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης περισσότερες Κυριακές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Franchising
Δυνατότητα λειτουργίας όλες τις Κυριακές και για τα καταστήματα που έχουν ανοίξει με τη μέθοδο franchising με τροπολογία τελευταίες στιγμής μετά από πρόταση 25 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος της δραστηριοποίησης τις Κυριακές και των μεγάλων αλυσίδων, οι οποίες παραχωρούν έναντι τιμήματος το σήμα της εταιρείας τους, σε μικρούς επιχειρηματίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις στον χώρο ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, τηλεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com