Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οι επόμενες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα

Ο οδικός χάρτης του τραπεζικού συστήματος για το επόμενο χρονικό διάστημα περιγράφεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στην δημοσιότητα.





Γίνονται σαφείς αναφορές στην συνολική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώληση θυγατρικών (αναλυτικό ρεπορτάζ στην σελ. 9), με στόχο όπως σημειώνεται την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Σύμφωνα με την έκθεση το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διαπιστώσουν ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα κατατεθούν από τις τράπεζες τον Σεπτέμβρη περιλαμβάνουν τις δράσεις που θα τις καταστήσουν ισχυρά και ανταγωνιστικά ώστε να είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Εurobank
Για τη Eurobank το μνημόνιο αναφέρει ότι η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πώληση σημαντικού ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου έως το τέλος Μαρτίου του 2014, σε διεθνείς επενδυτές. Έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι και έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει ο έλεγχος της Eurobank από τους υποψήφιους διεθνείς επενδυτές που θα έχουν προκριθεί. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να δομήσει την όποια συμφωνία έτσι ώστε να παρέχει κίνητρο στους επενδυτές να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο στο μέλλον.

Όσον αφορά τα stress test που έχουν ήδη ξεκινήσει, το μνημόνιο επιβεβαιώνει ότι τα αποτελέσματα θα βγουν έως το τέλος του έτους και επισημαίνει ότι η ΤτΕ σε συνεργασία με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή συνέταξαν το μεθοδολογικό πλαίσιο για την μελέτη που αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και το ύψος των ζημιών (προβλέψεις) που θα πρέπει κάθε τράπεζα να εγγράψει στον ισολογισμό της σε βάθος τριετίας και με ορίζοντα «ζωής» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των πολιτικών και των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση προβληματικών δανείων. Σημειώνεται ακόμα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιδιωτών, έχουν αγγίξει το 29% στο α' τρίμηνο του έτους, από 24,2% που ήταν στο τέλος του 2012. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το 60% από το σύνολο των προβληματικών δανείων αντιστοιχούν σε επιχειρηματικά δάνεια.Τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί αντιστοιχούν σε 5,6% επί του συνόλου των δανείων το α' τρίμηνο του 2013, από τα οποία το 45% ήταν επιχειρηματικά δάνεια.

«Έχουν ήδη εγκριθεί τα βελτιωμένα "εργαλεία" που θα επιλύσουν τα προβληματικά χρέη των νοικοκυριών» και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκείνες που θα διαχωρίζουν τους μη έχοντες από τους μπαταχτσήδες, έτσι ώστε να γίνονται γενναίες και ευνοϊκές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα από την ύφεση και την ανέχεια που αυτή έχει προκαλέσει.

«Διευκόλυνση»
Το «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μνημόνιο, έχει στόχο την προστασία των δανειοληπτών εκείνων που πραγματικά πλήττονται από την κρίση και δεν έχουν τα διαθέσιμα χρήματα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και, θα αφορά μόνο τους δανειολήπτες που είναι συνεργάσιμοι. Για το σκοπό αυτό θα εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, θα θεσπιστούν «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» προκειμένου να καθορίζεται η δόση του κάθε δανειολήπτη ανάλογα με τις δυνατότητές του, με βάση το σύνολο των υποχρεώσεών του. Θα υπάρχει σαφής καθοδήγηση στο δικαστικό σώμα και στις τράπεζες για να μπορέσει η πολιτεία να προστατεύσει τους δανειολήπτες.

Τα βελτιωμένα εργαλεία έχουν ήδη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, ενώ οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Οι τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 (νόμου Κατσέλη) θα επιτρέπουν τη λήψη απόφασης σχετικά με εξωδικαστική διευθέτηση που θα εγκριθεί από ειδική πλειοψηφία των πιστωτών, καθώς και τη θέσπιση ελάχιστων πληρωμών του χρέους κατά την περίοδο μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης και της ακροαματικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com