Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Reuters: Μετά την Κύπρο σειρά έχουν Ισπανία και Σλοβενία

Σοβαρές πιθανότητες να ζητήσουν εξωτερικό δανεισμό προκειμένου να σώσουν τις οικονομίες τους έχουν η Ισπανία και η Σλοβενία σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που δημοσίευσε το Reuters, και προβλέπει πως η Κύπρος δεν δεν θα είναι η τελευταία χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό.




Ειδικότερα από τους 48 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση οι 36 εκτίμησαν ότι μετά την Κύπρο θα ακολουθήσει και άλλη χώρα η οποία κατά τους 16 θα είναι η Ισπανία και για άλλους 16 η Σλοβενία.

Σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς που ετέθησαν στην μεταφορά κεφαλαίων στην Κύπρο οι 30 από τους 46 εκτιμούν ότι θα διαρκέσουν για μήνες, ενώ για την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας 19 οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη λύση έναντι της ανακεφαλαιοποίησης για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ειδικά για τη Σλοβενία εκτιμάται ότι απαιτούνται 1 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα ενώ η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση χρειάζεται περίπου 3 δισ. ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα, χρήματα τα οποία δύσκολα θα καταφέρει να συγκεντρώσει από φόρους και τράπεζες, ανέφερε ο οικονομολόγος Μάικλ Ρομπερτς.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι για μικρές οικονομίες όπως αυτές της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Ελλάδας είναι καλύτερα να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, να αποκτήσουν δικό τους νόμισμα και να το υποτιμήσουν έναντι του ευρώ και του δολαρίου ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν μέσω φτηνών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές.

“Ή μήπως είναι καλύτερα να συνεχίσουν με τη πτώση του βιοτικού επιπέδου κάτω από από τη “φτέρνα” της επίφοβης Τρόικα;” διερωτάται ο ίδιος και προσθέτει: “Γνώμη μου είναι πως τόσο η παραμονή όσο και η αποχώρηση από το ευρώ θα επιφέρει λίγο-πολύ τα ίδια αποτέλεσματα στην πλειοψηφία. Αυτό επειδή η κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ αλλά κρίση του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com