Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

Μήνας κινητοποιήσεων θα είναι ο Απρίλιος για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), Πέτρος Κετικίδης, και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της πόλης μίλησαν για κατάσταση ασφυξίας στα νοσοκομεία, με συνέπεια σύντομα να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο ρόλο και στις υποχρεώσεις τους.





Στις αιτίες ανέφεραν τους μειωμένους προϋπολογισμούς, τις συγχωνεύσεις, τις αποχωρήσεις προσωπικού, τις ελλείψεις, αλλά και τη διαγραφή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των Ταμείων έως τις 31.12.2011 προς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το ν. 4132/13. Τόνισαν την επιλεκτική αντιμετώπιση άλλων νοσοκομείων έναντι αυτών της Θεσσαλονίκης, με παράδειγμα το «Ιπποκράτειο», με το 1/3 του προϋπολογισμού του «Ευαγγελισμού», παρ'ότι διαθέτουν ίδιο αριθμό κλινών, και πρόσθεσαν ότι ως αποτέλεσμα των ελλείψεων το 40% των ασθενών που προσέρχονται στις εφημερίες αποχωρεί χωρίς να εξεταστεί, λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής.

«Μύθος»

Χαρακτήρισαν «μύθο» τα υπερχρεωμένα νοσοκομεία, κάτι που απέδωσαν στο ότι τα Ταμεία και το κράτος δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους. Ετσι, το «Γ. Γεννηματάς» έφτασε να χρωστάει 8 εκατ. ευρώ, ενώ του χρωστάνε 20 εκατ., και το «Παπαγεωργίου» χρωστάει 70 εκατ., ενώ το κράτος τού χρωστάει 171 εκατ., με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή μισθών στο προσωπικό στο τέλος του μήνα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν διαφυγή πόρων προς ιδιωτικές υπηρεσίες αντί προσλήψεων, όπως η γραμμή ραντεβού «1535», η καθαριότητα και η φύλαξη, που δίνονται σε ιδιώτες, ελλείψεις σε ιατρικό και υγειονομικό υλικό και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών σε εξετάσεις και φάρμακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com