Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

EE: Στους καταθέτες οι τραπεζικές διασώσεις

Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα. Και μόνο ότι μετά την Κύπρο στρώνουν το έδαφος να «σώζουν» τράπεζες βάζοντας χέρι στις καταθέσεις είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε βαθιά κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες και σε άλλες χώρες -όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ή η Ιταλία.



"Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον", δήλωσε μια εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

"Στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον", δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιούζ. "Είναι μια δυνατότητα", πρόσθεσε.

Η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε στην Κύπρο δεν σημαίνει μόνο μαζική έξοδο καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες. Απειλεί ευθέως και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα του Νότου. Το εύφλεκτο υλικό υπάρχει εδώ και καιρό. Το γνωρίζαμε, ο σπινθήρας χρειαζόταν.

Κρίση εμπιστοσύνης

Το ολίσθημα της τρόικας, και δη του ΔΝΤ, να προτείνει «κούρεμα» καταθέσεων ως όρο διάσωσης προβληματικής οικονομίας αποτελεί ευθεία απειλή για τους καταθέτες άλλων μεγάλων ασθενικών οικονομιών που είναι προ πολλού φοβισμένοι με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.

Μπορεί ένα μέρος των ξένων (ρωσικών) κεφαλαίων που συρρέει στην Κύπρο να αφορά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όμως, εκτός του ότι τα ρωσικά κεφάλαια δεν είναι όλα παρόμοιας υφής (υπάρχουν και υγιή επιχειρηματικά κεφάλαια που απλώς επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση), στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν το 28% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, όπως αναφέρει σχόλιο στην «Κ.Ε.» 24/3.

Η συντριπτική πλειονότητα αφορά αποταμιεύσεις συνταξιούχων ή άλλων πολιτών που δανείστηκαν για να αγοράσουν ένα ακίνητο ή αποτελούν ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, που αξιοποιούν την Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, και αποταμιευτικά κεφάλαια, που προσέφυγαν στην Κύπρο με την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης.

Όμως ακόμη και οι Ρώσοι ολιγάρχες να ήταν στο στόχαστρο της τρόικας, πού πήγαν οι ευθύνες των ρυθμιστικών αρχών τόσο καιρό και γιατί να πληρώσουν τη νύφη οι υπόλοιποι μικροκαταθέτες;

Για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, ένα κράτος μέλος παίρνει τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων και εμποδίζει την κίνηση των ευρώ εντός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, προκειμένου να πληρώσει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του.

Αυτό παραβιάζει τους κανόνες της συνθήκης της ΕΕ.

Σημάδι κρίσης

Είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι η περιοχή της ευρωζώνης βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ο αντίκτυπος στις καταθέσεις σε τράπεζες και σε άλλες χώρες της ΟΝΕ, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι καταστροφικός. Οι καταθέτες θα κοιτάξουν να αποφύγουν τον κίνδυνο των ελέγχων κεφαλαίου που εφαρμόζονται και πάλι στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μεταφέροντας κεφάλαια στο αλλού, σχολιάζει ο οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς.

Οι μικρές καταθέτες έχουν γλιτώσει ένα «κούρεμα» σε αποταμιεύσεις τους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν απλοί πολίτες με πάνω από 100.000 ευρώ καταθέσεις που δεν είναι «ρώσικη μαφία», αλλά έχουν αποταμιεύσει οικονομίες μιας ζωής για τα γηρατειά τους.

Δεν είναι όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες ή πλούσιοι που αποφεύγουν τους φόρους. Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη βγάλει τα χρηματά τους έξω από το νησί γνωρίζοντας από πριν ή και κατά τη διάρκεια την μεγάλη κλοπή στην Κύπρο και υα μετακίνησαν σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επίσης υπάρχει και το χτύπημα στους εργαζόμενους στις τράπεζες. Δεν είναι δικό τους φταίξιμο ότι οι πολιτικές ηγεσίες και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών συμφώνησαν να δέσουν μια πέτρα γύρω από λαιμό της Κύπρου, λέει ο Μ. Ρόμπερτς.

Όπως σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν στο blog του:

«Το χάος στην Κύπρο δείχνει πόσο απορυθμισμένος είναι ο τραπεζικός τομέας παγκοσμίως, σχεδόν πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Λίγες κυπριακές τράπεζες έγινα πολύ μεγάλες χάρη στα στοιχήματα σε ελληνικά ομόλογα, και οι απώλειες τους έφτασαν να είναι περίπου το 1/3 του κυπριακού ΑΕΠ Γιατί να θέλει κάποιος τα τραπεζικά στελέχη και οι μεγάλες επιχειρήσεις μαζί με τους trader να είναι σε θέση να καθορίζουν την τύχη χωρών και να κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά σε μια χώρα;

Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, όμως, για ένα λεπτό θα δούμε το απίστευτο γεγονός ότι οι φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Κύπρος, η τα νησία Κέιμαν, και πολλά άλλοι λειτουργούν ακόμα λίγο ως πολύ με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο καθένας έχει δει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι τραπεζίτες που δραπετεύουν όταν κάνουν τη ζημιά. Κι όμως ακόμα ένα μεγάλο μέρος των χρηματοοικονομικών εργασιών στον κόσμο εξακολουθεί να γίνεται μέσω δικαιοδοσιών που παρέχονται σε τραπεζίτες οι οποίες τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν ακόμα και τους πιο ήπιους κανονισμούς ελέγχου που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Όλοι κραυγάζουν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, κι όμως οι μεγάλες εταιρείες και οι πλούσιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν την καταβολή φόρων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com