Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Υπογραφές για «Πτολεμαϊδα 5» προς όφελος των Γερμανών

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η σύμβαση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου αποτελούσε η ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους 700 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε, επίσης, προχθές από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes. Η συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα συμφέρουσα για τη Γερμανία, όπου διασφαλίζονται 1.150 θέσεις εργασίας, αλλά όχι για την Ελλάδα.





Η έγκριση της σύμβασης έγινε στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία συνεδρίασεμε συμμετοχή μετόχων που εκπροσωπούσαν το 74,2% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η σύμβαση για την Πτολεμαΐδα εγκρίθηκε με την θετική ψήφο του 99,8% των παριστάμενων μετόχων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας η «Berlinez Zeitung» έφερε στο φως έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών , το οποίο λέει πως η προμήθεια του εξοπλισμού θα είναι γερμανικής προέλευσης, ενώ θα διασφαλιστούν και 1.150 θέσεις εργασίας έως το 2017 στην Γερμανία.

Η «Berlinez Zeitung» αναφέρεται στον γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πωλήσεων Euler-Hermes, που βλέπει "μόνο περιορισμένες δυνατότητες πωλήσεων στο εσωτερικό", και προβλέπει πως "μόνο με ξένες παραγγελίες, όπως εκείνη της ΔΕΗ με τον οργανισμό, θα είναι εξασφαλισμένη η κατασκευή εξοπλισμού μονάδων παραγωγής ενέργειας από γερμανικό εργοστάσιό της".

Οπως επισημαίναι στην Ελευθεροτυπία ο Κώστας Κατώπης, από τη θεματική ομάδα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων, "η Euler-Hermes χορηγεί δάνεια και εγγυήσεις για έργα που αφορούν γερμανικές εξαγωγές. Με αυτό τον τρόπο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της κ. Μέρκελ εξασφαλίζει την προμήθεια εξοπλισμού από μία εταιρεία της ίδιας χώρας για την κατασκευή της μονάδας στη βόρεια Ελλάδα".

Το κόμμα των Ελλήνων Πρασίνων καλεί τη ΔΕΗ "να αποδείξει τη βιωσιμότητα της μονάδας (με ή χωρίς ευνοϊκή χρηματοδότηση) δημοσιοποιώντας τις δικές της εκτιμήσεις για το μερίδιο αγοράς και το συνολικό κόστος παραγωγής της μονάδας για ολόκληρο τον κύκλο ζωής της".

Χθες η Κομισιόν έθεσε σε διαβούλευση την Πράσινη Βίβλο για την Ενέργεια έως το 2030, στην οποία προβλέπεται η μείωση των εκπομπών κατά 40% και -έμμεσα- μερίδιο ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) 30% στην τελική κατανάλωση ενέργειας.
"Ακόμα κι αν υιοθετηθούν αυτοί οι στόχοι", τονίζει ο Κώστας Κατώπης, "το περιθώριο λειτουργίας της μονάδας (που αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2020) θα μειωθεί δραματικά και η οικονομική της βιωσιμότητα θα εξαρτάται αποκλειστικά από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Που σημαίνει, από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com