Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σε ύψη ρεκόρ τα κόκκινα δάνεια και τα χειρότερα έπονται

Κοντά στα 12 δισ. ευρώ ανέρχονται ήδη τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, εκ των οποίων περίπου τα επτά δισ. προέρχονται από τα στεγαστικά.



Ηδη, το 8% των στεγαστικών βρίσκεται σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα καταναλωτικά έχει εκτοξευτεί κοντά στο 15%.

Οι τράπεζες, για να συγκρατήσουν το κύμα αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων, καταφεύγουν προς το παρόν στη λύση των ρυθμίσεων, η οποία:

*Επιτρέπει στους δανειολήπτες να καταβάλλουν μικρότερη μηνιαία δόση, αν και συνολικά μέχρι την εξόφληση του δανείου καλούνται να πληρώσουν περισσότερους τόκους.

*Δίνει στην τράπεζα τη δυνατότητα να εμφανίσει λιγότερα «κόκκινα δάνεια», τα οποία -βάσει κανονισμών- πρέπει να καλύπτονται από την τράπεζα με προβλέψεις για επισφάλειες (για τις οποίες πρέπει να δεσμεύει περισσότερα κεφάλαια και να μειώνει την κερδοφορία της η τράπεζα ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τα ίδια κεφάλαιά της). Αυτό συμβαίνει, διότι τα δάνεια που έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τις εποπτικές αρχές συγκριτικά με τα «κόκκινα δάνεια».

Οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

1 Αύξηση στη διάρκεια του δανείου: Μειώνει τη μηνιαία δόση, αλλά αυξάνει το συνολικό ποσό των τόκων που πρέπει να πληρώσει ο δανειολήπτης. Ενα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ βγάζει δόση 800 ευρώ, αν η διάρκειά του είναι 15ετής. Σε αυτό το διάστημα ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τόκους 43.500 ευρώ. Αν η διάρκεια του ίδιου δανείου αυξηθεί στα 30 χρόνια, η δόση περιορίζεται στα 544 ευρώ και οι τόκοι εκτοξεύονται στις 95.000 ευρώ.

2 Καταβολή μόνο τόκων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικά σε συνδυασμό με αύξηση της διάρκειας του δανείου, μπορεί να ρίξει τη δόση πολύ χαμηλά. Και πάλι, όμως, υπάρχει επιβάρυνση.

3 Μείωση επιτοκίου ή και «διαγραφή» χρεών. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ακολουθείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν βρεθεί σε οικονομική αδυναμία. Δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών (κυρίως από καταναλωτικά και κάρτες) παρέχει και ο νέος νόμος για τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά, ο οποίος, όμως, πρακτικά θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com