Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Το μείζον πρόβλημα που σημειώνεται σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες απειλούνται με λουκέτα λόγω της οικονομικής ύφεσης, το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το Σεπτέμβριο, καθώς και τα νέα δεδομένα που έφερε η κατάργηση της βάσης του 10 στις εισαγωγικές εξετάσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και η επικείμενη αλλαγή που προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η κρίση "πείραξε" τις βάσεις. Πίνακες με τις βάσεις ανά τμήμα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα νέα οικονομικά δεδομένα και η βαθιά ύφεση, που μαστίζει τη χώρα, φωτογραφίζονται στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι επέλεξαν σχολές δεύτερης και τρίτης προτίμησης με κριτήριο να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους. Στο 6,7% των ΑΕΙ και στο 42,3% των ΤΕΙ εισάγονται με βαθμό κάτω από τη βάση. Η μείωση των διορισμών έριξε τις βάσεις στα Παιδαγωγικά".

Οι πρωινές εφημερίδες

Η ΑΥΓΗ: "Απόγνωση στους μικρομεσαίους. Προβλέπεται ότι θα κλείσουν 375.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν 305.000 θέσεις απασχόλησης"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κατά κύματα η κρίση βυθίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην απελπισία. Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν χαθεί 192.000 θέσεις εργασίας και προβλέπεται να χαθούν άλλες 120.000 μέχρι το τέλος του έτους".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πιο δύσκολα στα ΑΕΙ αλλά με βαθμό 0,9 σε ΤΕΙ. Ανέβηκαν οι βάσεις στις σχολές μεσαίας ζήτησης"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και η απόσταση του τόπου σπουδών από το πατρικό σπίτι έπαιξαν τον ρόλο τους στις επιλογές των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο περιθώριο της ανακοίνωσης των βάσεων, το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής από το 2013-2014".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κάτω από τη βάση η Παιδεία. Σε κάποια τμήματα ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω από τη μονάδα"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σήμερα, που απαιτείται η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα βασιζόμενη Παιδεία, τον ισχυρότερο αναπτυξιακό πυλώνα κάθε ανεπτυγμένης χώρας, στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ εισήχθησαν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω από τη μονάδα. Συνολικά, σε 114 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο τελευταίος υποψήφιος είχε βαθμό ή μόρια πρόσβασης κάτω από τη βάση".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Λουκέτο μία στις πέντε επιχειρήσεις. ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στον "αέρα" βρίσκεται η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Μία στις 5 επιχειρήσεις, ποσοστό 20,9%, θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα".

Η ΝΙΚΗ: "Βάζουν χέρι σε μισθούς-συντάξεις. Βροχή οι καταγγελίες για τις τράπεζες και τις "αναλήψεις" που κάνουν"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με πρόσχημα τις οφειλές, αφαιρούν χρήματα από τη μισθοδοσία εργαζομένων. Δε διστάζουν να πάρουν ακόμα και ολόκληρη τη σύνταξη σε ορισμένες περιπτώσεις. Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή για να σταματήσουν οι συγκεκριμένες πρακτικές".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μάχη της λαϊκής οικογένειας για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών της. Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ"

"ΚΚΕ: πάλη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά τις σπουδές. Ρήξη με την πολιτική Ε.Ε. - πλουτοκρατίας, για την Ελλάδα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, όπου και η Παιδεία θα λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες", σημειώνει η εφημερίδα.

Οι απογευματινές εφημερίδες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολες οι Βάσεις. Αναλυτικά ανά Σχολή"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ουσιαστικά οι υποψήφιοι κατάργησαν από μόνοι τους κάποια ΤΕΙ, γελοιοποιώντας την επιτυχία της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το παράδοξο σημειώθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει φέτος τη βάση του 10 και είχε ως αποτέλεσμα σπουδαστής να περάσει σε ΤΕΙ γράφοντας μόνο το όνομά του".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στα ΤΕΙ με λευκή κόλλα. Έπιασαν...πάτο οι βάσεις"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές που θα φοιτήσουν κατά τη νέα σχολική χρονιά στη Γ' Γυμνασίου και λουκέτο σε Τμήματα ΤΕΙ τα οποία παραμένουν στα αζήτητα, έστω και αν η εισαγωγή σε αυτά είναι εφικτή με βαθμούς κοντά στο μηδέν, φέρνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών εξετάσεων, στις οποίες ο πήχυς κατέβηκε χαμηλότερα παρά ποτέ στην ιστορία του θεσμού".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η ξέφρενη κούρσα των spreads αποκλείει την Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές και επαναφέρει τα σενάρια για χρεωκοπία"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "'νάρκη' στην προοπτική αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από τη διεθνή αγορά, βάζει η ανοδική πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων, σε μία περίοδο μάλιστα που η χώρα δεν έχει την ανάγκη προσφυγής στις αγορές και καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες από το ποσό των 110 δισ. ευρώ που μας χορηγεί σταδιακά η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εμπαίζουν την κοινωνία. Η κυβέρνηση μιλά για "φως" όταν αναμένονται 175.000 λουκέτα και 300.000 απολύσεις"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διακήρυξε χθες από το βήμα της Βουλής ότι άρχισε να διαφαίνεται "φως στην άκρη του τούνελ" για την οικονομία. Όμως, στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε ομοίως χθες, σημειώνεται ότι θα κλείσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ την ήδη μεγάλη στρατιά των ανέργων θα συναντήσουν και άλλοι 300.000 εργαζόμενοι, που θα απολυθούν έως το 2011. Συγχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός επιμένουν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Αλλά αυτά είναι ήδη "προ των πυλών" αφού το σαφάρι για τα έσοδα δεν φαίνεται να αποδίδει. Όλα τούτα συνηγορούν ότι το φθινόπωρο θα είναι ιδιαιτέρως "θερμό" τόσο για την αγορά όσο και για την κοινωνία".

ΕΘΝΟΣ: "Κραχ στις βάσεις. Έρχεται κύμα αλλαγών στο εξεταστικό"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονο προβληματισμό και ανάγκη για άμεση αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης -όπως προανήγγειλε και η Άννα Διαμαντοπούλου για το 2013-14- προκαλεί η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Είναι...κεφάτος ψωνίζει από το Βερόπουλο. Μυστηριώδες ταξίδι express του πρωθυπουργού στα Σκόπια με πρόσχημα τα εγκαίνια Super Market"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ταξίδι αστραπή κάνει την 1η Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός στα Σκόπια με αιτιολογία ότι θα παραστεί στα εγκαίνια Super Market του Βερόπουλου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κουτσοί - στραβοί - ξύλα απελέκητα στα Πανεπιστήμια. Υποψήφιος μπήκε στα ΤΕΙ με γενικό βαθμό 0,91 της μονάδας"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γελοιοποίησαν και τις εξετάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ οι κυβερνώντες εισάγοντας χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές με βαθμολογία πολύ κάτω του δέκα. Ραγδαία πτώση των βάσεων εισαγωγής, αλλά ταυτόχρονα σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έφερε η κατάργηση του δέκα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λευκές κόλλες - Μαύρη παιδεία. Κραχ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Εισήχθη υποψήφιος με βαθμό 0,9. Μπήκαν σε σχολές χιλιάδες μαθητές που έγραψαν κάτω από τη βάση και έμειναν 4.108 κενές θέσεις"

"Τόσο λευκές δεν ήταν ποτέ από καταβολής Πανελλαδικών οι κόλλες εισαχθέντων στην ανώτατη εκπαίδευση. Η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμολογία που για πρώτη φορά στα χρονικά κατρακύλησε σε δεκαδικό του μηδενός προκάλεσε σοκ στο υπουργείο Παιδείας", σημειώνει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: "Καμπανάκι κινδύνου από τα ακίνητα. Ανησυχίες για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η είδησις που κυριάρχησε προχθές στα διεθνή μέσα ενημερώσεως ήταν η πτώσις των πωλήσεων ακινήτων στις ΗΠΑ κατά 27% μέσα σε έναν μήνα. Κάτι που θεωρήθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικό για την εξέλιξη ολοκλήρου της αμερικανικής οικονομίας. Τέτοια πτώσις της κτηματαγοράς προμηνύει γενικώτερη ύφεση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το χάσμα φέρνει νέο σύστημα εξετάσεων"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρωτοφανές χάσμα ανάμεσα στη βαθμολογία που συγκέντρωσε ο πρώτος που εισάγεται φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου ανέδειξε η ανακοίνωση των βάσεων. Ο πρώτος άγγιξε το απόλυτο άριστα, ο τελευταίος έδωσε σχεδόν λευκή κόλλα, αλλά η κατάργηση της βάσης του 10 τού έδωσε το εισιτήριο για τα ΤΕΙ Κοζάνης".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Αντ' αυτού...ο Ραγκούσης. Προωθεί σενάρια αναβάθμισης του ρόλου του"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "φωτιά έχουν πάρει τα...πορτοκαλί υπουργικά τηλέφωνα. Με τις ώρες υπουργοί και υφυπουργοί (δουλειά δεν είχε ο διάολος, που λένε) συζητούν τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και, κυρίως, ρίχνουν δηλητηριώδη βέλη σε αυτούς που "σπρώχνουν" σενάρια στα ΜΜΕ για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις".

Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: "Στο "κόκκινο" μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ορατός ο κίνδυνος απώλειας 300.000 θέσεων εργασίας εντός του 2011"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "περισσότερες από 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο τους επόμενους μήνες, ενώ εντείνεται ο κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2011".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πιέσεις στις τράπεζες για δάνεια στην αγορά. Άμεση σύνδεση του πακέτου των 25 δισ. με την πιστωτική επέκταση"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την άμεση σύνδεση της παροχής των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες με ταυτόχρονη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή. Όπως τόνισε για να δοθούν οι εγγυήσεις, η κάθε τράπεζα θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο χορήγησης δανείων, θέση με την οποία καταρχήν φέρεται να συμφωνούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι τραπεζίτες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Βίαιες ανακατατάξεις με μετανάστευση βιοτεχνιών. Έρευνα - σοκ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η "μετανάστευση" κυρίως μεταποιητικών μικρομεσαίων αλλά και εμπορικών επιχειρήσεων σε χώρες, που θα τους επιτρέπουν να διατηρήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των -ούτως ή άλλως- μειωμένων κερδών τους και η παύση πληρωμών προς το Δημόσιο ως μορφή αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική, είναι οι διέξοδοι που αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης για να επιβιώσουν, όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για υψηλά εισοδήματα, ληξιπρόθεσμα, ανέλεγκτες"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε "μίνι" φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, θα περιέχονται οι "εναλλακτικές" λύσεις για να αποφευχθεί η μετάταξη μέρους βασικών καταναλωτικών προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε χθες ότι οι μετατάξεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία και έδωσε εντολή να εξευρεθούν 'ισοδύναμες πηγές'".

Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με...λευκή κόλλα! H μεγάλη κατρακύλα των βάσεων"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:"Πέρασαν δίνοντας λευκή κόλλα. Πτώση έως και 10.000 μόρια σε δεκάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πέρασαν και με...λευκή κόλλα. Διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα Πανελλήνιων εξετάσεων από του χρόνου"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com