Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας

Στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που παρουσίασε το σχετικό μηχανισμό.




Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η συνολική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κατά το 2009 για τις φαρμακευτικές δαπάνες ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της κρατικής επιχορήγησης που έλαβαν τα ταμεία στη διάρκεια του ίδιου έτους.

Οπως προκύπτει, επίσης, στην περίοδο Μαϊου - Ιουλίου 2010 και σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες της προηγούμενης χρονιάς, δαπιστώνεται μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων που φτάνει ως και το 24%.

Το σύστημα, σύμφωνα με το υπουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Ειδικότερα, αναμένεται μείωση των σφαλμάτων στις συνταγές που, όπως αναφέρει το ΙΚΑ, σημειώνονται στο 60% των καταχωρίσεων. Παράλληλα καταργείται η ανάγκη για τον ασθενή να πραγματοποιεί πολλαπλές επισκέψεις στο γιατρό του, ενώ θα απαλλαγεί και από τη γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης των συνταγών.

Για τους γιατρούς, εκτιμάται πως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση ως και 100 ωρών εργασίας ετησίως κατ' άτομο. Οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν το κατά περίπτωση κατάλληλο φάρμακο μέσα από μια βάση δεδομένων, γεγονός που όπως σχολιάζει το υπουργείο θα ενισχύσει την αξιοπιστία του μηχανισμού. Οσον αφορά τους φαρμακοποιούς, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα σημαίνει και την άμεση οικονομική εκκαθάριση των συνταγών. Οσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο με την κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών, υπολογίζεται πως θα εξοικονομήσουν 2,3 ευρώ ανά συνταγή. Το υπουργείο σημειώνει πως τόσο οι ιατρικοί όσο και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σύστημα, ενώ διαβεβαιώνει πως ο μηχανισμός έχει δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αδύνατη η διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com