Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Φθηνότερο το ενεργειακό πιστοποιητικό

Καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών οδηγώντας σε ελεύθερη διαπραγμάτευση που μπορεί να αποβεί προς όφελος των ιδιοκτητών, μειώνοντας το τελικό κόστος έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών, με ρύθμιση που έθεσε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.






Με τη ρύθμιση θεσπίζονται ανώτατα πλαφόν τιμών ανά κατηγορία κτιρίου τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες με ανώτατο όρια τα 5.000 ευρώ και τα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για άλλες χρήσεις με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κτιρίου είναι υποχρεωτική για νέα κτίρια και σε περίπτωση πώλησης, μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή ή οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση παλιού κτιρίου.

Με τη ρύθμιση, προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 1000 έως 10.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες είναι 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, 400 ευρώ από 201 έως 400 κιλοβάτ και 800 ευρώ από 401 κιλοβάτ και πάνω.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη, ότι μπορούν να θεσπίζονται χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης νέων και υφισταμένων κτιρίων, οι οποίες μεταξύ άλλων μπορούν να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 31/2010/ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com