Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει το εγχώριο οικονομικό κλίμα, λένε τραπεζικοί αναλυτές, καθώς συνεχίστηκαν οι εισροές καταθέσεων τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αποταμιευτές του ιδιωτικού τομέα κατέθεσαν κεφάλαια ύψους περί τα 6,5 δισ. ευρώ στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών.
Ειδικότερα, τον μήνα Ιούλιο εισήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ έως τις 24 Αυγούστου είχαν ήδη μπει στα πιστωτικά ιδρύματα περί τα 3 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σταδιακά αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά από τον κλονισμό που είχε υποστεί η κοινωνία, λόγω των σεναρίων εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί ακόμα, καθώς από τον περασμένο Απρίλιο που προκηρύχθηκαν οι πρώτες εκλογές (της 6ης Μαΐου) έως τη συγκρότηση κυβέρνησης, έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα περί τα 20 δισ. ευρώ. Πληροφορίες μάλιστα εκείνου του χρονικού διαστήματος ανέφεραν ότι «έφευγαν» προς πάσα κατεύθυνση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περί τα 800 εκατ. ευρώ ημερησίως. Τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, κάλυπτε όλο το προαναφερόμενο διάστημα ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ELA.
Χθες, οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για την εισροή καταθέσεων, προκάλεσαν συγκρατημένη αισιοδοξία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν στα 154 δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι προβλέπουν ότι η ίδια κατηγορία καταθέσεων θα διαμορφωθεί σε 157 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
Στοιχεία εκτ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκαν χθες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2% τον Ιούλιο, καθώς η έκβαση των εκλογών του Ιουνίου μείωσε τις ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν στα 159,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, από 156,2 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας ανάκαμψη ύστερα από μείωση σχεδόν 5% τον Ιούνιο, αλλά παραμένοντας 1/3 κάτω από το υψηλό που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2009. Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα στην Ισπανία, που βυθίστηκε περισσότερο στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, μειώθηκαν κατά περίπου 5% στο τέλος του Ιουλίου, στο 1,509 τρις. ευρώ, έναντι 1,583 τρισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, λέει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι δεν είναι εποχικά διορθωμένα και διαφέρουν ελαφρώς από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Νέα πτώση της πιστωτικής επέκτασης τον Ιούλιο
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η πτώση της πιστωτικής επέκτασης, απόρροια της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχώρησε στο - 4,8% τον Ιούλιο του 2012 από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2012 ήταν αρνητική κατά 1,429 δισ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ήταν θετική ύψους 13 εκατ.ευρώ .
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2012, ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής ύψους 564 εκατ. ένα χρόνο πριν. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -5,3% από -4,1% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε -5,1% από -3,9% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε επίσης τον Ιούλιο του 2012, σε -7,4% από -6,7% τον Ιούνιο του 2012.
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου