Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τα δάνεια επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα νομοθετικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση και επιχειρηματικών οφειλών με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και των στεγαστικών δανείων μελετά σε συνεργασία με τις τράπεζες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας αλλά και για την προστασία του καταναλωτή.




Ειδικότερα, χθες για πρώτη φορά η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη τοποθετήθηκε στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους δανειολήπτες: «Επιδιώκουμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους και σε συνεννόηση με την τρόικα, την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία όσο και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος».

Διαβουλεύσεις
Ο κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες στους τομείς «Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» εκτίμησε ότι σε λίγες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει συναντηθεί ήδη μια φορά με τους εκπροσώπους των τραπεζών και ξεκινά κύκλο διαβουλεύσεων και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς επιδιώκοντας:

1. Την οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών δανείων ενήμερων οφειλετών ώστε οι δόσεις να μην ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος τους. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η ευχέρεια στις τράπεζες και τους καταναλωτές να επιμηκύνουν χρονικά την αποπληρωμή των δανείων τους, ακόμη και για 50, 60 ίσως και για 90 χρόνια. Βέβαια, ένα θέμα που καλούνται να εξετάσουν οι δύο πλευρές είναι το ύψος του επιτοκίου αλλά και το ενδεχόμενο υιοθέτησης μοντέλων που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως το leasing. Επιπλέον δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το ζήτημα των περιπτώσεων όπου κατοικίες βρίσκονται υπό κατάσχεση. Εκεί θα δίνεται η δυνατότητα της ενοικίασης των σπιτιών με χαμηλό τίμημα για τρία χρόνια και στη συνέχεια η επαναγορά του με νέο δάνειο.

2. Την επέκταση του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών -γνωστός κι ως «νόμος Κατσέλη»- και στους εμπόρους και επαγγελματίες. Επιπλέον θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου δίνοντας όμως έμφαση στον εξωτραπεζικό δανεισμό.

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης αν και ο ίδιος κατέβασε τον... πήχυ ως προς την έκβαση του θέματος λέγοντας: «Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε. Η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη». Ο υπουργός τόνισε ότι η θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Όπως εξήγησε σε αυτές θα ισχύουν ειδικά φορολογικά και διοικητικά κίνητρα με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Διευκρίνισε ότι δεν είναι κατ' ανάγκη οι ΕΟΖ να είναι γεωγραφικές περιοχές αλλά μπορεί να έχουν και θεματικό χαρακτήρα. Αφού ξεκαθάρισε πως στις ζώνες θα ισχύουν απολύτως οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας, τόνισε ό,τι «αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων». Κι αυτό επειδή με τις ΕΟΖ η χώρα μας θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία
Για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και μέχρι να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε κανονική λειτουργία ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων. Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση 1,44 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 στις τράπεζες κι εκείνες με τη σειρά τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στην επανεκκίνηση του ΕΤΕΑΝ καθώς και στη δημιουργία του Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Προχωρούν, επίσης, οι διαδικασίες για τη σύσταση νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Στις προσπάθειες για την ενίσχυση καινοτομικών επιχειρήσεων και δράσεων εντάσσεται και η αξιοποίηση του ΤΑΝΕΟ.

Πάταξη Παρεμπορίου
Στόχος επίσης του υπουργείο Ανάπτυξης είναι και η πάταξη του παρεμπορίου. Ο υπουργός προχωρεί στη λειτουργία «θαλάμου επιχειρήσεων» που θα συντονίζει τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των υπαίθριων αγορών.

Διοικητική Ανασυγκρότηση Υπουργείου
Η μετεστέγαση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 30%, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ταυτόχρονα δήλωσε ότι προχωρούν οι συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών. Δημιουργείται ένας ενιαίο φορέας ποιότητας με τη συγχώνευση του ΕΛΟΤ, του ΕΣΥΔ και του ΕΙΜ, ενοποιείται η εταιρία ΕΤΑΝΑΛ (εννέα ιχθυόσκαλες) με τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, ενώ δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας εξωστρέφειας με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να απορροφά την HELEXPO και στη συνέχεια τον ΟΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com