Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

«Μαύρη τρύπα» 9 δισ. ευρώ στα Ταμεία

Μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής και της ανεργίας, που εν μέσω της ύφεσης αυξάνονται, στερώντας τα Ταμεία από έσοδα τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, αναζητεί στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης έχοντας, ωστόσο, «απέναντι» τη ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κατώτατου μισθού και τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (μέτρα τα οποία επιβάλλει το Μνημόνιο).




Σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου αυξήθηκε η ανασφάλιστη εργασία στο 47% για τους αλλοδαπούς (από 38,9% που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα) και στο 30% (από 24,5%) για τους Ελληνες. Σε δείγμα 11.621 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν 12.629 ανασφάλιστοι σε σύνολο 35.674 απασχολουμένων, 5.411 αλλοδαποί και 7.218 Ελληνες διαμορφώνοντας το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στο 35,4%.

Με δεδομένη την απώλεια 6 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή (όσα είναι τα μέτρα περιορισμού συντάξεων, επιδομάτων και εφάπαξ) και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που παγιώνεται στην αγορά, οι κοινωνικοί εταίροι θα δηλώσουν σύμφωνοι με κάθε μέτρο ελέγχου και περιορισμού της αδήλωτης εργασίας.


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Η» θα ζητήσουν να συνδεθεί η μείωση των εισφορών σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Αλλωστε τα Ταμεία μετρούν απώλειες τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών και τυχόν μείωση των εισφορών (ως κίνητρο ασφάλισης) θα τίναζε στον αέρα ακόμη και την πληρωμή των συντάξεων (η οποία γίνεται στο ΙΚΑ με δανεικά).

To αγκάθι
Η ΓΣΕΕ θα προβάλλει «βέτο» στη συνέχιση κάθε ανάμειξης του κράτους στον τρόπο καθορισμού των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ που ξεκίνησε φέτος με την επιβολή μείωσης κατά 22% έως 32% (για τους νέους) στον μισθό και στα ημερομίσθια.

Η ηγεσία του υπουργείου επικαλείται την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών που προβλέπουν προσδιορισμό κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης (η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο) χωρίς, όμως, να υπολογίζεται το γεγονός ότι η ΕΓΣΣΕ περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις - μίνιμουμ εγγυήσεις (για άδειες, πολυετίες κ.ά.). Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και η απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τα συνδικάτα φοβούνται μήπως εμμέσως ανακινηθούν και άλλα ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς των αποζημιώσεων και της μεγαλύτερης ευελιξίας στα ωράρια εργασίας.

Σε ακόμη δύο επιχειρήσεις -αυτή τη φορά στη Λευκάδα- οι οποίες απασχολούσαν ανασφάλιστους λαθρομετανάστες επέβαλε χθες το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας την ποινή του κλεισίματος για 5 ημέρες σε εφαρμογή του νόμου 4052/2012.

Με την κίνηση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου στέλνει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να επιβάλει «λουκέτα» ανεξαρτήτως αν οι επιχειρηματίες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας (προσωρινά) την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, όπως συνέβη με τις δύο επιχειρήσεις στην Πάρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com