Τα καλά νέα είναι ότι ενισχύονται οι τάσεις μείωσης της ανεργίας. Τον περασμένο Αύγουστο η ανεργία μειώθηκε στο 25,9% από 27,8% τον Αύγουστο του 2013.
Τα αρνητικά νέα είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για εποχική εργασία στον τουριστικό κλάδο. Γι' αυτό και τον Οκτώβριο το ισοζύγιο απασχόλησης ήταν αρνητικό κατά 66.638 άτομα, λόγω της μείωσης της εποχικής απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων αναζητούν εργασία πάνω από ένα χρόνο.
Η έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΣΤ αποκαλύπτει, όμως, τις στρεβλώσεις και την παραοικονομία: Στα νησιά του Αιγαίου, που το καλοκαίρι κυριολεκτικά «βούλιαξαν» από τους τουρίστες, η «μαύρη» ή η λεγόμενη αδήλωτη εργασία ζει και βασιλεύει. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση της ανεργίας στο 20,2% από 19,7% τον Ιούλιο!
Προφανώς οι μεν επιχειρηματίες δεν δήλωσαν τον πραγματικό αριθμό αυτών που απασχολούσαν και δεν πλήρωσαν στο ΙΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούσαν, οι δε εργαζόμενοι, εκτός των «μαύρων αποδοχών», συνέχισαν προφανώς να εισπράττουν και τα επιδόματα ανεργίας? Κι αυτό είναι η άλλη πλευρά της ανεργίας. Πρόκειται για την αδήλωτη εργασία, που, παρά τα όποια αποτελέσματα απέφερε η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, παραμένει οξύτατο πρόβλημα.
Αποδεικνύεται ότι οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας δεν θα αντιμετωπιστούν πλήρως μόνο με ελέγχους. Δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται συνεχώς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εποχικό προφίλ. Η κυβέρνηση, η διοίκηση του ΙΚΑ και των άλλων αρμόδιων φορέων πρέπει να επανεξετάσουν τη λειτουργία της αγοράς. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου