Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ποια μέτρα δέχεται η κυβέρνηση και ποιες απαιτήσεις απορρίπτει

«Περιμένουμε, τις επόμενες ώρες, πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ, αγορές προϊόντων αλλά και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις Εφορίες και ταμεία (η ρύθμιση για τις 100 δόσεις), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».




Αυτό είναι το μήνυμα, που μεταφέρουν στελέχη της τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο χρόνος τελειώνει και με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς συμφωνία στη αξιολόγηση, την 1η Ιανουαρίου, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να αποτελεί σημείο ανησυχίας.


Από το απόγευμα της Παρασκευής διαξάγεται ένα πολύ σκληρό παζάρι με την τρόικα για να λυθούν οι διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου η κυβέρνηση θα έχει στείλει το «καυτό» e-mail με τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, και με τις απαιτήσεις της τρόικας να κλιμακώνονται, η Αθήνα μπορεί να αποδεχθεί τα εξής:

* Αύξηση στον ΦΠΑ ειδικών κατηγοριών. Συγκεκριμένα να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% σε 10% ή 13%. Αυτό το μέτρο θα φέρει ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα εισιτήρια στα θεάματα και βεβαίως τα τουριστικά καταλύματα. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο στα ξενοδοχεία και το ποσοστό να ανεβαίνει στο 9%.

* Επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 αλλά και αύξηση από τα 15 στα 20 ή 22 έτη των χρόνων για να πάρουν συνταξη γυναίκες με ανήλικα παιδιά καθώς και άλλες κατηγορίες.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην αποδέχεται ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και τις αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Στην Αθήνα εντείνονται οι διαβουλεύσεις για να καταστεί δυνατή η επιστροφή της τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Στελέχη της τρόικας επισημαίνουν πως τα κράτη – μέλη έχουν καταστήσει σαφές ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί, πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα μπορούσε να είναι η ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL).

Όπως μάλιστα τονίζουν η τρόικα είναι δεσμευμένη καλή τη πίστη να κλείσει την αξιολόγηση, και η συνάντηση στο Παρίσι, ήταν χρήσιμη. Ακόμη όμως περιμένουμε, προσθέτουν, ισχυρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε μια σειρά από ζητήματα συμπεριλαμβανομένου του να κλείσουμε το δημοσιονομικό κενό για το 2015, προώθηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών. Ο χρόνος τελειώνει και μόνο μια δέσμη ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσαν πιθανό να ξεκινήσει η τεχνική εργασία για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.
Τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, με δεδομένο το πρώτο ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, και όπως όλα δείχνουν καταβάλλονται προσπάθειες η προσέγγιση να μετουσιωθεί σε καταρχήν συμφωνία και επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατόν.

Ήδη η κυβέρνηση όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, την Πέμπτη, έχει αποδεχθεί μια ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της χώρας, κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, με ανοικτό το ενδεχόμενο χορήγησης εκ μέρους του Ταμείου, μιας παράλληλης με την ευρωπαϊκή, προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες μέρες, με πηγές προσκείμενες στους πιστωτές να μην θεωρούν πιθανή μια επανάληψη των συνομιλιών στο Παρίσι, αλλά ως πιο πιθανό σενάριο, την εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εφόσον βεβαίως η Ελλάδα υποχωρήσει στο νέο τελεσίγραφο που εστάλη την Παρασκευή το μεσημέρι.

Καθοριστικής σημασίας για την εντατικοποίηση της προσπάθειας άρσης του αδιεξόδου, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Εκεί, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση, με το EuroWorkingGroup να ζητά από τρόικα και κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Φαίνεται, πάντως, να υπάρχει πρόθεση για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, μέτρο που θα οδηγήσει σε αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό (π.χ. διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα), φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρων. Θα πλήξει δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τον τουρισμό που βρίσκεται σε έκρηξη αλλά και ευαίσθητους» κλάδους όπως οι εκδόσεις βιβλίων και εφημερίδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com