Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια

Με τη μορφή τροπολογίας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τον αγορανομικό κώδικα θα κατατεθούν και οι διατάξεις που αφορούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των οφειλετών με τραπεζικά ενυπόθηκα δάνεια, καθώς και οι αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη».





Η ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον, ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού να μην είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Επίσης αποτελεί προϋπόθεση η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (μαζί και με την ενυπόθηκη κύρια κατοικία) και το σύνολο των καταθέσεων που πρέπει να έχει ο δανειολήπτης να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων διακρίνονται σε τέσσερις και ανάλογα με το εισοδηματικό κριτήριο καθορίζεται και ο τρόπος διευκόλυνσης της πληρωμής των δανείων τους. Υπάρχουν οι κατηγορίες των μισθωτών και συνταξιούχων με καθαρό οικογενειακό εισόδημα τα 25.000 ευρώ, των πολύτεκνων με όριο τα 30.000 ευρώ, χαμηλόμισθων με 15.000 ευρώ και των ανέργων. Κοινό σημείο είναι η χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματός τους, ενώ για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα πρέπει ο μισθός του να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010.

Αλλαγές έρχονται και στον νόμο Κατσέλη με σκοπό την ενίσχυση του σταδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com