Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Δεν θα πληρώσουν ¨χαράτσι¨ οι κατ' επάγγελμα αγρότες

Την εξαίρεση από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των εκτάσεων γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αποφάσισε χθες η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία των ακινήτων.




Αυτό σημαίνει, ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων εκτός σχεδίου ακινήτων (αγροτεμάχια, οικόπεδα, δασικές εκτάσεις) με την επιβολή υψηλότερου φόρου για το 2014. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος για τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα ενδεχομένως να φθάσει κατά μέσο όρο τα 15 ευρώ ανά στρέμμα ενώ για ακίνητα – «φιλέτα» που βρίσκονται σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά στρέμμα. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση ένα μέρος του «κενού» να καλυφθεί από την φορολόγηση των αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να εξαιρεθούν από το ενιαίο φόρο οι εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Η απαλλαγή θα αφορά μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στους κατ΄επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 17,3 εκατ. στρέμματα.

2. Παραμένει ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Από αυτά, τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

3. Το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης από το ενιαίο φόρο να καλυφθεί με την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα.

4. Να γίνει πλήρης καταγραφή των εκτός σχεδίου ακινήτων.

5. Παραμένει ως βασικό σενάριο η φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης να γίνει για το 2014 χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης. Από το 2015 και μετά ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου θα γίνεται με βάση την αξία των αγροτεμαχίων.

6. Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων επιμένουν στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων με αφορολόγητο όριο για τα αστικά ακίνητα.

Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη όπου αναμένεται να εξεταστεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε όλα τα ακίνητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com