Η κυβέρνηση δεν συζητά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξή του.
Εκτίμησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι σωστή, αλλά δεν εφαρμόζεται και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτό. Σημειώνεται ότι Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ κατέθεσαν πρότάσεις για την κατάργηση του ασύλου, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες.
"Σε συνθήκες δημοκρατικής νομιμότητας, το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι μία χρήσιμη πρόβλεψη για να προστατεύεται ο φοιτητής, ο ερευνητής και ο ακαδημαϊκός δάσκαλος, ώστε να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν είναι μόνο συμβολική η αξία της παραμονής του ασύλου, είναι και ουσιαστική, ακόμη και έναντι των ομάδων που θέλουν να καταστρατηγούν το άσυλο", ανέφερε ο υπουργός.
"Ενας νόμος που δεν εφαρμόζεται δεν πρέπει να αλλάξει όταν είναι σωστός, απλώς πρέπει να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να τον κάνουμε να λειτουργήσει", πρόσθεσε.
"Ανοίξτε λογαριασμούς, όχι κομματικά ταμεία"
Ερωτηθείς για το σκάνδαλο της Siemens, εκτίμησε ότι το άνοιγμα των ταμείων των κομμάτων δεν θα προσφέρει τίποτα, σημειώνοντας ότι αν υπήρξε ροή μαύρου χρήματος δεν θα έχει καταγραφεί.
"Πρέπει να ερευνηθούν λογαριασμοί, όχι τα τυπικά βιβλία των κομμάτων. Εκεί βρίσκεται το μυστικό", είπε, υποστηρίζοντας ότι το κύριο ζητούμενο είναι να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο με το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων"
Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για κατάργηση του ασύλου
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, όπως είχε προαναγγείλει, για την τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, " όπως ισχύει μέχρι σήμερα".
Με το προτεινόμενο άρθρο “Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Ακαδημαϊκό άσυλο” καταργείται το άρθρο 3 του νόμου 3549/2007 και προβλέπεται ρητά ότι δεν θα μπουν σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του νόμου 1268/1982 και 2 και 7 του νόμου 1404/1983.
Η Ν.Δ. ζητάει να διατηρηθούν μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι:
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.
Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου