Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού

Οποιαδήποτε προσπάθεια από την ιρλανδική κυβέρνηση να επιβάλλει ζημιές σε βασικούς κατόχους ομολόγων μπορεί να πυροδοτήσει «φυγή» (καταθετών) από τις τράπεζες και να υποσκάψει την εμπιστοσύνη, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι.


"Το ποσό των βασικών ομολόγων (αυτών που έχουν προτεραιότητα αποπληρωμής) συγκριτικά με το συνολικό ποσό είναι τόσο μικρό που εάν προχωρήσεις σε κούρεμα χρέους, τότε το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η φυγή από τις τράπεζες των ίδιων των Ιρλανδών" δήλωσε χθες ο Σμάγκι σε συνέντευξή του προς το RTE. "Δεν θα εμπιστεύονται πια τις τράπεζες για την ασφάλεια των περιουσιακών τους στοιχείων".

Η ιρλανδική κυβέρνηση εισήγαγε τον περασμένο μήνα νομοθεσία που της επιτρέπει να επιβάλλει εκπτώσεις στους μη βασικούς κατόχους ομολόγων σε τράπεζες που διέσωσε το κράτος, αφήνοντας απείραχτους τους βασικούς ομολογιούχους οι οποίοι σύμφωνα με τον ιρλανδικό νόμο απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας με τους καταθέτες.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Brian Lenihan, δήλωσε χθες πως θα είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να πετύχει μία συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της αξίας των βασικών ομολόγων. Πρόσθεσε, δε, πως είχε θέσει το ζήτημα στην ΕΚΤ η οποία και είχε αρνηθεί να το εξετάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com