Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Κόντρες, αυτοκριτική και η επόμενη μέρα κυριάρχησαν στο συνέδριο της Ν.Δ.

Οι ιδεολογικές αντιθέσεις των Φιλελεύθερων με τη Λαϊκή Δεξιά, η αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και η αγωνία για το αύριο της παράταξης κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη δευτερη ημέρα του 8ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.


Ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε πολλές ώρες στο χώρο του συνεδρίου, παρακολουθώντας τις ομιλίες ή κάνοντας συναντήσεις, στο χώρο που του έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ.

"Δεν πρέπει ως Ν.Δ. να βασιστούμε στην κατάρρευση της χώρας", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Αν περιμένουμε το φρούτο να ωριμάσει, θα έχει ξεραθεί το δέντρο που μεγαλώνει. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όχι στο εύκολο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, ναι στο συγκεκριμένο και το ρεαλιστικό", πρόσθεσε.

"Είναι δεδομένη η ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.", δήλωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. "Είναι το ιδεολογικό στίγμα από την ιδρυτική της διακήρυξη από τον μεγάλο εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα του ριζοσπαστικού Φιλελευθρισμού. Δεν οφελείται από περιχαρακώσεις και αποκλεισμούς. Να ξαναγίνουμε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας", ανέφερε.

"Να μην εξιδανικεύουμε τόσο πολύ την ιδεολογία της Ν.Δ. ώστε να μένουν έξω από την ομπρέλα της πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι", υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδειξε το δρόμο της συναίνεσης.

"Θαρραλλέα" την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, να καταψηφίσει το Μνημόνιο, χαρακτήρισε ο Γιάννης Μανώλης. "Καταλαβαίνουν αυτοί που το ψήφισαν ότι το Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν;", αναρωτήθηκε. "Το Σεπτέμβριο που ο κόσμος θα ψάχνει πού να ακουμπάει, θα ακουμπήσει πάνω μας, αν συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες θέσεις. Αλλιώς θα στραφεί σε κόμματα και παρατάξεις με συμπεριφορές, που είναι καταδικαστέες, που κλείνουν λιμάνια", υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Καλαντζής είπε ότι "η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέες ιδεολογίες και παρατάξεις", αφήνοντας αιχμές για τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ήταν απ' αυτούς που υπερασπίστηκαν και τον Κώστα Καραμανλή. Κατήγγειλε υπουργούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκηση, που "το πρωί δήλωναν υποστηρικτές του και το βράδυ τον συκοφαντούσαν".

"Δεν αρκεί να λέμε ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα είναι σε ανοικτή γραμμή με την κοινωνία", είπε ο Μενέλαος Δασκαλάκης. "Πρέπει οι πράξεις να το αποδεικνύουν και το κάνουν. Τέλος στη μεμψιμοιρία. Η ιδρυτική πράξη της νέας μεταπολίτευσης θα έχει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά και τη σφραγίδα της Ν.Δ.".

"Να αποδείξουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη ανοικτή και εξωστρεφής", πρότεινε από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αύριο, θα συνεχισθούν οι τοποθετήσεις των στελεχών. Ταυτόχρονα, θα στηθούν 50 κάλπες για την εκλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Στις 13:30 αναμένεται να ξεκινήσει και η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

Εν τω μεταξύ, σε άλλη αίθουσα του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ, συζητήθηκαν και οι καταστατικές αλλαγές της λειτουργίας του κόμματος. Σύμφωνα με αυτές:

* Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομαστεί Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Γραμματεία.
* Το συνέδριο θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.
* Ο πρόεδρος θα μπορεί να ορίζει μέχρι και δύο αντιπροέδρους
* Η Πολιτική Επιτροπή μικραίνει, θα αποτελείται από 470 μέλη (τώρα ξεπερνά τα 550)
* Σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους βουλευτές:
* στα ψηφοδέλτια μέχρι έξι έδρες, ο ένας υποψήφιος θα μπορεί να προτείνεται από τη βάση
* στα ψηφοδέλτια από 7 έως 12 έδρες θα προτείνονται δύο από τη βάση
* στα ψηφοδέλτια με 12 έδρες και πάνω θα προτείνεται από τη βάση το 1/5 των υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com