Έτοιμο είναι πλέον για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών. Μετά και τις τελικές διορθώσεις σε συνεννόηση και με την ΕΚΤ, το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη βρίσκεται ήδη στην οριστική του μορφή στο γραφείο του πρωθυπουργού και –υπουργού Επικρατείας επιτρέποντος- ενδέχεται να μπει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο διαπιστώνονται σημαντικές αλλαγές από το αρχικό σχέδιο. Σύμφωνα με την τελική μορφή του, η μείωση χρέους δεν θα φτάνει στο 90%, αλλά αυτό θα το ορίζει αποκλειστικά το δικαστήριο (ειρηνοδικείο ή πρωτοδικείο) που θα κρίνει την υπόθεση.
Επιπλέον ορίζεται στο νόμο ότι όποιος κάνει χρήση του, θα παραμένει στον Τειρεσία πέντε χρόνια επιπλέον. Πρακτικά δηλαδή, κάθε δανειολήπτης θα έχει 3 επιλογές:
- να δεχτεί διακανονισμό με την τράπεζα πριν καταγγελθεί η σύμβαση και να μην μπει στον Τειρεσία.
- να βρει τρόπο να εξοφλήσει αφού καταγγελθεί λόγω χρεών η σύμβαση, αλλά να μείνει 4-5 χρόνια στη μαύρη λίστα.
- να επικαλεστεί το νόμο και να πάει στα δικαστήρια, αλλά να μείνει έως 10 χρόνια στον Τειρεσία.
ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ
Χρήση του νόμου μπορούν να κάνουν μόνο φυσικά πρόσωπα με μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Στη ρύθμιση μπαίνουν καταβάλλοντας "προκαταβολικά" το 20% της οφειλής.
Δεν ρυθμίζονται οφειλές και χρέη από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία
Ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα τα χρέη από στεγαστικά δάνεια, κατά δεύτερον από πιστωτικές κάρτες και τέλος για τα καταναλωτικά δάνεια.
Η ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πρέπει να έχει προηγηθεί προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού: πριν κατατεθεί αίτημα για ρύθμιση των οφειλών, χρειάζεται αναζήτηση μιας λύσης με την τράπεζα και με τη βοήθεια καταναλωτικής οργάνωσης.
Στην συνέχεια μπορεί να γίνει αίτηση στο ειρηνοδικείο. Έτσι αναστέλλονται όλα τα διωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη. Συνεχίζεται η καταβολή δόσεων μέχρι την έκδοση απόφασης ειρηνοδικείου, η οποία επέρχεται εντός 2 μηνών. Αν απορριφτεί η αίτηση, μπορεί να υπάρξει νέο αίτημα εντός 6 μηνών. Το δικαστήριο αποφασίζει για το ποσοστό οφειλών το οποίο θα ρυθμιστεί για περίοδο μέχρι και 4 χρόνων. Θα διαγράφει το ποσό που εκείνο κρίνει, εκτιμώντας την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Ο οφειλέτης όμως θα χάνει τη ρύθμιση, αν η τράπεζα αποδείξει πως επικαλέστηκε ψευδή στοιχεία όπως ότι είχε εισόδημα που δεν δηλώθηκε κλπ. Σε τέτοια περίπτωση επέρχεται και αποκλεισμός από ανάλογο αίτημα για τουλάχιστον 2 χρόνια
«Και εάν δεν έχω να πληρώσω;»
Σε περίπτωση πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής, με βάση το νέο σχέδιο νόμου:
• δεν κατάσχεται η πρώτη κατοικία αλλά εξοφλείται σε 20 χρόνια το 85% της εμπορικής αξίας της . Εάν δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία:
- υπολογίζονται εισοδήματα πάσης φύσεως (του ιδίου η και συζύγου)
- σταθμίζονται το βιοτικό επίπεδο και οι ανάγκες του ιδίου και ενδεχομένως της οικογενείας του.
• ορίζονται νέος αριθμός δόσεων η επιβάλλεται διετές πάγωμα των παλαιών δόσεων.
Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου