Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αναγνώριση έως 7 πλασματικά χρόνια

Τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν έως και επτά πλασματικά χρόνια ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων.



Είναι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» προκειμένου να συμπληρώσει κάποιος τα 40 χρόνια εργασίας και να βγει στη σύνταξη στα 60 και όχι στα 65. Για να ανοίξει όμως αυτό το παράθυρο, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να καταβληθούν χρήματα καθώς η αναγνώριση σε αρκετές περιπτώσεις κοστίζει και μάλιστα αρκετά.

Τα πλασματικά χρόνια που θα μπορούν να αναγνωρίζονται είναι:

*Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Για την αναγνώρισή του, τα χρόνια πρέπει να εξαγοραστούν.

*Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής των παιδιών. Και αυτός ο χρόνος εξαγοράζεται ενώ αν γίνει αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το κόστος υπολογίζεται με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης. Ο ενδιαφερόμενος, επί του ποσού αυτού, πληρώνει το ύψος των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.

*Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες ετησίως. Αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όχι όμως και για τον υπολογισμό της σύνταξης.

*Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι δύο χρόνια). Και αυτός ο χρόνος εξαγοράζεται.

*Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής.

*Ο χρόνος σπουδών μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε μέσες επαγγελματικές σχολές.

*Ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο (μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος).

*Ο προβλεπόμενος από τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Δεν εξαγοράζεται αλλά αναγνωρίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον υπολογισμό της σύνταξης.

*Ο πλασματικός χρόνος του άρθρου 141 του ν. 3655/2008.

Για να αναγνωριστούν τα πλασματικά χρόνια, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει κολλήσει τουλάχιστον 3.600 ένσημα τα οποία αντιστοιχούν σε 12 χρόνια ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com