Είκοσι νέες, και σε πολλές περιπτώσεις επώδυνες, μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο ύψος των κοινωνικών δαπανών, στα οικονομικά των δήμων και στα νοσοκομεία, αλλά και «αντάλλαγμα» το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να υποκαταστήσει με άλλες πηγές εσόδων επώδυνα εισπρακτικά μέτρα του 2011, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Στην εξασέλιδη απόφαση που θα υπογράψουν την ερχόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και οριστικοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, καταγράφονται μία προς μία οι αλλαγές στα άρθρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάιο.
Σύμφωνα με τη «Σύσταση για Απόφαση του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 2010/320/Ε.Ε. του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου, 2010» η Ελλάδα θα πρέπει μεταξύ άλλων να μειώσει επιπλέον το έλλειμμα κατά 0,2% το 2011, να απαγορεύσει τα ελλείμματα σε δήμους έως το 2014, να επανεξετάσει (μαζί με την Ε.Ε.) το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, τις επικουρικές και τα βαρέα, αλλά και να τοποθετήσει ξένους εμπειρογνώμονες στα νοσοκομεία.
Στον αντίποδα, περιορίζονται κατά 500 εκατ. ευρώ η περικοπή δημοσίων επενδύσεων του 2011 και κατά 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και, το κυριότερο, δίδεται το δικαίωμα για αντικατάσταση των δημοσιονομικών μέτρων:
1. «Μέτρα τα οποία αποφέρουν συγκρίσιμη εξοικονόμηση πόρων μπορούν να ληφθούν υπόψη μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή», αναφέρεται ρητά στο κείμενο προς το Συμβούλιο. Η αναφορά καλύπτει όχι μόνο την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει δεσμευθεί να λάβει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό για το 2011 (όπως πάγωμα συντάξεων, έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, μείωση των επενδύσεων, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, του φόρου στα είδη πολυτελείας, πράσινο φόρο, περικοπή δαπανών δήμων, επιβολή τέλους για ημιυπαίθριους χώρους κ.λπ.).
Στο 3,2% των ΑΕΠ
2. Τα δημοσιονομικά μέτρα του 2011 πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στο 3,2% του ΑΕΠ (αντί για 3% που προέβλεπε η απόφαση του Μαΐου).
3. Η μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους περιορίζεται κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (αντί κατά 1 δισ. ευρώ).
4. Τα έσοδα από την αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έχουν απόδοση 400 εκατ. ευρώ αντί για 500 εκατ. ευρώ.
5. Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο ανεξάρτητες αξιολογήσεις της κεντρικής διοίκησης και των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων.
6. Πρέπει έως το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί πλήρες κεντρικό μητρώο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.
7. Εκπόνηση σχεδίου δράσης για τη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής προμηθειών.
8. Εως το τέλος Δεκεμβρίου, νομοθετική πράξη θα απαγορεύει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εμφανίζουν ελλείμματα τουλάχιστον έως το 2014.
9. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου προσωρινές προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060, που εκτός από το ΙΚΑ θα εκτιμούν το «καθεστώς σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ».
10. Νομοθετική πράξη θα καθορίζει ανώτερο όριο 50 εκατ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης στον ΟΣΕ.
Επιχειρηματικό σχέδιο ΟΣΕ
11. Θα δημοσιοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο για τον ΟΣΕ (διακοπή ζημιογόνων γραμμών, αύξηση των τιμών και μείωση των αμοιβών και του προσωπικού).
12. Θα ζητηθεί έως το τέλος του έτους τεχνική συνδρομή από διεθνείς εμπειρογνώμονες για την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και της διαχείρισης των νοσοκομείων.
13. Θεσπίζεται η καταβολή 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.
14. Εως το τέλος Μαρτίου του 2011 θα δημοσιευθεί η έκθεση για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες των επικουρικών συντάξεων. Οι δύο μελέτες (και των κύριων ταμείων) θα επικυρωθούν από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε.
15. Εως τον Ιούνιο θα ληφθούν μέτρα αναμόρφωσης της κεντρικής διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων.
16. Στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει «πράξη αναθεώρησης των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος», αν οι εκτιμήσεις δείξουν αύξηση στις δημόσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες άνω του 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.
17. Με ξεχωριστή ρύθμιση θα γίνει «αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών συντάξεων».
18. Τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, «με στόχο τη μείωση των καλυπτόμενων επαγγελμάτων σε ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν υπερβαίνει το 10%». Ο νέος κατάλογος «θα ισχύει από την 1η Ιουλίου 2011 για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζομένους».
19. Εως τον Δεκέμβριο θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στη διοίκηση και στα κοινωνικά προγράμματα.
20. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει εφεξής στοιχεία για τις εκκρεμείς πληρωμές δημοσίων δαπανών, προσδιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες.
Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου