Εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση διεξήχθη στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των πράξεων της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε κεραυνούς κατά του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση της Ν.Δ. ενώ έγινε αποδέκτης των έντονων επικρίσεων του Αλέξη Τσίπρα. Οι αιτιάσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα σκάνδαλα που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί αν το πρόγραμμα δημοσιοποίησης είχε τεθεί σε ισχύ. "Όλα τα δεινά που μας βασανίζουν και που παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα γεννήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Πρόκειται για μαζική και ριζική πράξη αυτοπεριορισμού" είπε ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας το χαρακτηρισμό "αντιεξουσιαστές στην εξουσία" για την κυβέρνηση. "Ουσιαστικά αλλάζουμε τον τρόπο άσκησης της εξουσίας", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός προσέφερε εγγυήσεις ότι "δεν θα επιστρέψουμε ποτέ πια στην Ελλάδα της οικονομικής παρακμής, των αλλοιωμένων στοιχείων, της πολιτικής κατάπτωσης, της εξάρτησης ή και εξαγοράς της πολιτικής από άνομα συμφέροντα, της σπατάλης, των προνομίων των λίγων και της αδικίας".
Άφησε αιχμές για τη στάση του Αντ. Σαμαρά, δηλώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται μέχρι τώρα τις πιο αυτονόητες επιλογές. "Θέσατε ως πρόταγμα την απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο. Θέλετε να σβήσετε από τη μνήμη τις πράξεις και τις επιλογές σας που μας οδήγησαν εκεί" δήλωσε, απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ.
Επίθεση Τσίπρα
Αμφισβητώντας την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπήρχαν τα σημερινά σκάνδαλα αν το εν λόγω νομοσχέδιο είχε τεθεί νωρίτερα σε εφαρμογή, ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε σκωπτικά αν θα αναρτώνται και οι μίζες στο διαδίκτυο.
Μίλησε για επικοινωνιακή προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και έκανε λόγο για "απειλές" και "εκβιασμούς" εις βάρος των βουλευτών της συμπολίτευσης για να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
"Την ώρα που κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό σύστημα εσείς εδώ πανηγυρίζετε. Αυτό που σας ενδιαφέρει πραγματικά δεν είναι η διαφάνεια αλλά να αλλάξετε την ατζέντα της συζήτησης, όμως τα επικοινωνιακά σας πυροτεχνήματα δεν θα φέρουν πίσω τη 13η και 14η σύνταξη, τους μισθούς και τα επιδόματα, δεν θα βγάλουν από το λαιμό της κοινωνίας τη θηλιά που της φορέσατε με το ΔΝΤ. Έχετε εξαπολύσει μια απίστευτη μάχη παρασκηνίου με απειλές και εκβιασμούς ακόμη και απέναντι στους βουλευτές σας και αναφέρομαι στις απειλές και τους εκβιασμούς ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα πέσει η κυβέρνηση" δήλωσε κάνοντας λόγο και για "βρώμικη δουλειά" που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν "παπαγαλάκια".
Απαντώντας στον πρόεδρο του Συνασπισμού ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: "Έχετε επιλέξει το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Αν αυτός είναι αριστερός δρόμος θα το κρίνετε εσείς και οι οπαδοί σας. Εμείς λέμε ότι το να βάζουμε το κεφάλι στην άμμο και να επιλέγουμε το δρόμο της ειρωνείας που αγγίζει τα όρια της δημαγωγίας είναι λάθος δρόμος".
Ο Αλ. Τσίπρας ανταπάντησε ότι "είναι εμφανές ότι αυτοί που έχουν επιλέξει την τυφλή σύγκρουση με την κοινωνία είστε εσείς, τέτοια επίθεση δεν έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία από την εποχή της μεταπολίτευσης από καμία κυβέρνηση".
ΚΚΕ
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση, αλλά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ουσία. "Αν πουλήσετε αύριο με τον Καλλικράτη εκτάσεις και τις αναρτήσετε στο διαδίκτυο θα αλλάξει η ουσία ότι θα παραδοθούν ορεινοί όγκοι σε ξένες εταιρείες; Προσπαθείτε να κρύψετε την ουσία που είναι το ίδιο το σύστημα το οποίο είναι αδιέξοδο πια και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα που να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του" είπε.
Πρόσθεσε ότι "θα σας παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε και θα σας παλέψουμε τίμια, η διαφάνεια έχει γίνει το φάρμακο για πάσα νόσο, το ΚΚΕ περισσότερο απ' όλους δεν θέλει να υπάρχει διαφθορά γιατί σαπίζει συνειδήσεις, όμως είναι πρόκληση να συνδυάζετε τα θέματα αυτά με την κρίση".
ΛΑΟΣ
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστ. Ροντούλης δήλωσε ότι ως κόμμα θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς θα πυροδοτήσει έναν γόνιμο διάλογο στην κοινωνία, ωστόσο ζήτησε από τα δύο κόμματα εξουσίας να "μας αδειάσουν τη γωνιά" σχολιάζοντας ότι από την πρωθυπουργική ομιλία λείπει ένα σημαντικό στοιχείο που είναι η αυτοκριτική και τονίζοντας ότι από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. κατελήφθη το άπαν και ήρθε το ΠΑΣΟΚ μ' ένα ραβδάκι να διορθώσει την κατάσταση. "Είναι δυνατόν κάποιος να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων με παλιά υλικά; Ο λαός έχει κατανοήσει ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν παλιώσει, τη συνεισφορά τους στην πατρίδα μπορούν να τη δείξουν με εναν τρόπο, να μας αδειάσουν τη γωνιά. Υπάρχουν νέες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας" είπε.
ΣΥΡΙΖΑ για ΕΡΤ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, τέλος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις.
Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου