Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δεν πάει στη Βουλή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τροφή στην αντιπαράθεση πολιτικού και δικαστικού κόσμου δίνει η ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ο Ιωάννης Τέντες, δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην κλήση της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση επί θεμάτων Δικαιοσύνης. Υποστηρίζει ότι ο κανονισμός της Βουλής είναι αντισυνταγματικός.



Προηγήθηκε, χθες, η αιχμηρή επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί ποιοί και πόσοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.

Σήμερα, η ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε ότι η κλήση του εισαγγελέα από την κοινοβουλευτική επιτροπή είναι αντισυνταγματική και ασυμβίβαστη με την αρχή της διακρίσεως των εξουσιών.

Στην πρόσκλησή του προς τον Ιωάννη Τέντε, ο πρόεδρος της επιτροπής έκανε αναφορά στον κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο "η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας".

Αιτιολογώντας την απόφασή τους, οι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν ότι "η εν λόγω διάταξη, κατά το μέρος που προβλέπει την "κλήση" και "ακρόαση" κορυφαίων λειτουργών της Δικαιοσύνης, όπως των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώπιον της συνεδριάζουσας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αφενός εισάγει περίπτωση επαφής των δύο εξουσιών, που υποθέτει σχέση υπεροχής συγκεκριμένου Οργάνου της Βουλής έναντι Οργάνων της Δικαστικής Εξουσίας και αφετέρου ενέχει (υποκρύπτει) δυνατότητα ελέγχου".

Η εισαγγελική ολομέλεια αναφέρει ότι ο διάλογος ανάμεσα στους εκπροσώπους των εξουσιών είναι "ιδιαίτερα χρήσιμος", αλλά προσθέτει πως "σε κάθε περίπτωση και υπό οποιαδήποτε εκδοχή σχετικά με το ζήτημα της συμβατότητας της διατάξεως προς το Σύνταγμα, η προσέλευση των κορυφαίων παραγόντων της Δικαιοσύνης προς ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής δεν είναι υποχρεωτική".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com