Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία εξετάζουν οι αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προκύπτει από απάντηση του Τσάρλι ΜακΚρίβι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου που είναι υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. "για τα δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου στον OTE... αποτελούν ήδη το αντικείμενο διαδικασίας προσφυγής για παράβαση κοινοτικού δικαίου της Επιτροπής κατά της Ελλάδας". Ο επίτροπος αναφέρεται στις προβλέψεις του νόμου 3676/2008 -με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία για την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom- σχετικά με τα δικαιώματα βέτο που διατηρεί η ελληνική πλευρά. Βάσει της σύμβασης πώλησης το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει αποφάσεις για θέματα όπως η εκκαθάριση του ΟΤΕ, η συγχώνευσή του με άλλη εταιρεία και η εκχώρηση στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού του.
Ο επίτροπος επαναλαμβάνει πως η Ε.Ε. έχει ήδη αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή εξετάζει την απάντηση της τελευταίας. "Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα του ζητήματος, η Επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες για τα δικαιώματα αρνησικυρίας όσον αφορά τη νομική φύση τους και το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο ασκούνται αυτά. Η Επιτροπή έλαβε τη νέα απάντηση των ελληνικών αρχών και επι του παρόντος την εξετάζει", προσθέτει ο Τ. ΜακΚρίβι.
Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου ο Ν. Χουντής εκτίμησε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. γνώριζε για τον κίνδυνο εμπλοκής αλλά τον απέκρυπτε "για να χρυσώσει το χάπι του ξεπουλήματος της πιο κερδοφόρας και πιο σύγχρονης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης". Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απάντηση του επιτρόπου, ζητά από το ΠΑΣΟΚ να αποκαλύψει πώς θα καταφέρει την επιστροφή του ΟΤΕ στο δημόσιο έλεγχο.
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου