Mε κεντρικό στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη βελτίωση των υπηρεσιών από τα ασφαλιστικά ταμεία ξεκινά η εφαρμογή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από την 1η Οκτωβρίου κάθε Έλληνας θα πρέπει να γνωρίζει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο ΑΜΚΑ είναι ο μοναδικός και υποχρεωτικός αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, η «ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης» κάθε πολίτη.
Ουσιαστικά,
θα ζητείται από τον έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένο, σε κάθε συναλλαγή του που θα αφορά σε εργασιακά ή ασφαλιστικά θέματα, όπως η διαδικασία έναρξης απασχόλησης και ασφάλισης, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας, η παραλαβή της σύνταξης ή άλλων ασφαλιστικών παροχών και επιδομάτων.
Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο ΑΜΚΑ θέτει τις βάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη βελτίωση των παροχών των ταμείων, τη μείωση του χρόνου έκδοσης και απονομής συντάξεων, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
H θέση του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία εκφράζεται στην «Α.τ.Κ.» από την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία και υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και τη διευκόλυνση των συναλλαγών του πολίτη με αυτήν». Και συμπληρώνει: «Στο πλαίσιο αυτό, αφού εξακριβωθεί η επάρκεια σχεδιασμού του, ο ΑΜΚΑ θα ενσωματωθεί ως εργαλείο στις αντίστοιχες πολιτικές μας για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης».
Αναλυτικά, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, ο ΑΜΚΑ θα οδηγήσει σε μια νέα λειτουργική δομή του ασφαλιστικού συστήματος, αφού για παράδειγμα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα βοηθήσει στη διασταύρωση στοιχείων ώστε να μειώσει την κατασπατάληση των πόρων των ταμείων. Στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης του εργαζομένου, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Στο συνταξιοδοτικό τομέα, θα μειωθεί ο χρόνος έκδοσης και απονομής της σύνταξης, ενώ στο επίπεδο των παροχών προβλέπεται μείωση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση των συναλλαγών κάθε πολίτη με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά, θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη, αφού η ολοκλήρωση της εφαρμογής του φιλόδοξου αυτού σχεδίου απαιτεί πρώτα την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των ασφαλιστικών ταμείων, η έλλειψη της οποίας μπορεί να ακούγεται παράδοξη για ένα σύγχρονο κράτος, τον 21ο αιώνα, αποτελεί όμως, γεγονός για την Ελλάδα.
Ο ΑΜΚΑ -απαραίτητος από τον ερχόμενο Οκτώβριο- έχει αποδοθεί στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας, καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Απασχόλησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.amka.gr.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μετά την απόδοση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτης θα παραλάβει και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο ΑΜΚΑ αντικαθιστά τον Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) που μέχρι σήμερα χορηγούν οι Ασφαλιστικοί Φορείς στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους.
Εάν κάποιος δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από τον ασφαλιστικό του φορέα, μπορεί να αποκτήσετε το δικό σας AMKA στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών και στα γραφεία που λειτουργούν σε Ασφαλιστικά Ταμεία σε όλη την Ελλάδα. Για τους ασφαλισμένους που θα τρέξουν την… τελευταία στιγμή να αποκτήσουν το δικό τους ΑΜΚΑ οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία είναι τα εξής:
Για Έλληνες υπηκόους
Tο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας.
Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.
Για ξένους υπηκόους:
Το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία.
Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα απαιτείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Απαραίτητα δικαιολογητικά απόκτησης ΑΜΚΑ μέσω εκπροσώπου
Εκτός των παραπάνω αναφερομένων δικαιολογητικών, απαιτείται:
- Ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου και επιπλέον.
- Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι εκπροσωπεί το δικαιούχο.
Να σημειωθεί ότι εάν κάποιος έχει λάβει ΑΜΚΑ, έχουν όμως υπάρξει αλλαγές σε κάποια από τα στοιχεία του (όπως όνομα, τηλέφωνο, δ/νση, ασφαλιστικός φορέας κ.λπ.), μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές ή επικαιροποίηση στοιχείων και πάλι μέσω των ΚΕΠ ή των γραφείων ΑΜΚΑ, με πρωτοβουλία του ίδιου.
Η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ
Ο υπόχρεος προσέρχεται στο ΚΕΠ ή στο γραφείο ΑΜΚΑ της επιλογής του και επιδεικνύει τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Με βάση τα καταχωρηθέντα στοιχεία, γίνεται αυτόματη αναζήτηση στο Εθνικό Μητρώο για έλεγχο συνωνύμων (ταυτοπροσωπίας), προκειμένου να μην αποδοθεί νέος Αριθμός, στην περίπτωση που ο υπόχρεος έχει ήδη ΑΜΚΑ.
- εάν ο υπόχρεος ταυτοποιηθεί (δηλαδή έχει ήδη ΑΜΚΑ), του γνωστοποιείται με εκτύπωση της «Βεβαίωσης ΑΜΚΑ – Υπεύθυνης δήλωσης»,
- εάν ο υπόχρεος δεν ταυτοποιηθεί, τότε γίνεται άμεσα η απόδοση ΑΜΚΑ, καταχωρίζονται τα στοιχεία του στο Εθνικό Μητρώο και ακολουθεί εκτύπωση της «Βεβαίωσης ΑΜΚΑ – Υπεύθυνης δήλωσης».
Σε περίπτωση απογραφής μέσω εκπροσώπου, ο οποίος αδυνατεί να δώσει πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση του απογραφόμενου, η διαδικασία απογραφής διακόπτεται και επαναλαμβάνεται με την προσκόμιση περισσοτέρων στοιχείων.
Η «Βεβαίωση ΑΜΚΑ – Υπεύθυνη δήλωση» παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο για οπτικό έλεγχο των ατομικών στοιχείων και ενυπόγραφη αποδοχή τους. Στη συνέχεια υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο.
Σε περίπτωση απογραφής έμμεσου μέλους είναι υποχρεωτική η καταγραφή του ασφαλιστικού φορέα υγείας του, καθώς και ο ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου, από τον οποίο απορρέει το δικαίωμα και η συγγενική σχέση του απογραφόμενου με τον άμεσα ασφαλισμένο.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου