Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012
Ακόμα πιο «μαύρες» οι προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες
Χειρότερες από όσο περίμεναν είναι τελικά οι εκτιμήσεις της BlackRock για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι προβλέψεις που θα αναγκαστούν να λάβουν οι τράπεζες θα είναι όπως εκτιμάται υψηλότερες από τις αναμενόμενες σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα που είχε υπολογίσει ο αμερικανικός κολοσσός, λίγους μήνες πριν.
Αυτό θα γίνει, καθώς η εταιρεία είχε την υποχρέωση να υποβάλει την έκθεσή της, λαμβάνοντας υπόψη ένα καλό και ένα κακό σενάριο.
Το κακό σενάριο όμως το είχε υπολογίσει με ύφεση για το 2012 της τάξης του 5,5%, κάτι όμως που είναι σήμερα πραγματικότητα.
Έτσι άλλαξε το μοντέλο της και έχει υπολογίσει το κακό σενάριο με ύφεση κοντά στο 6,5%. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τώρα τις τράπεζες να πάρουν υψηλότερες προβλέψεις εντός του 2012 από όσο υπολόγιζαν οι ίδιες τρεις μήνες νωρίτερα.
Πρακτικά, θα πρέπει να «βρουν» μεγαλύτερα κεφάλαια που, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, θα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ (εξαιρούνται οι υποχρεώσεις λόγω του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων).
Η έκθεση της BlackRock αξιολογεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και προβλέπει πόσες νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια χρειάζονται οι τράπεζες για την τριετία 2012-2015.
Η ΤτΕ θα αξιολογήσει τη διαγνωστική μελέτη συμψηφίζοντας τις προβλέψεις που έκρινε απαραίτητες η BlackRock με τις διενεργηθείσες προβλέψεις των τραπεζών, αλλά και την πορεία των εσόδων προ προβλέψεων (το αργότερο έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και το PSI+, οπότε θα υπάρχει μια συνολική εικόνα για τα πραγματικά κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες).
Όπως πληροφορείται το protothema.gr από έγκυρες πηγές της ΤτΕ, στα τέλη Φεβρουαρίου η ΤτΕ, μετά την ενδελεχή έρευνα που έχει πραγματοποιήσει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μέσω της BlackRock, θα ανακοινώσει ανά τράπεζα πόσες νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα χρειαστούν να διενεργήσουν.
Το Μάρτιο οι ελληνικές τράπεζες, βάσει του μνημονίου και του πλαισίου που έχει οριοθετήσει η ΤτΕ, υποχρεούνται να:
- ανακοινώσουν τα οριστικά τους πλανα, βάσει των οποίων θα ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, πωλήσεις θυγατρικών κλπ)
- Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν την χρονική διάρκεια της υλοποίησης του business plan.
Μετά τις ανακοινώσεις των κεφαλαιακών ενισχύσεων και των business plans, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μόλις πέντε μήνες (έως τέλη Αυγούστου) για να συγκεντρώσουν πάνω από 15 με 17 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου