Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΞΕΕ: Η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα μείωσε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

Ως υπαίτια της αναμενόμενης σαφούς μείωσης της εγχώριας τουριστικής ανταγωνιστικότητας θεωρεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο την πρόσφατη απόφαση αύξησης του ΦΠΑ στην διατροφή, από 13% στο 23%. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτή θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στην τιμή διάθεσης του τουριστικού πακέτου, γεγονός που θα υποβαθμίσει για ακόμα μια φορά τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας εν όψει της υπογραφής των συμβολαίων του 2012.




Ειδικότερα, η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, για το τουριστικό πακέτο θα ανέλθει στα ξενοδοχεία ALL INCLUSIVE από 9,30% σε 11,80%, στα ξενοδοχεία με ημιδιατροφή από 7,80% σε 9,80% και στα ξενοδοχεία με πρωινό από 7,80% σε 9,10%.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Γιώργος Τσακίρης, η επόμενη χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και το περιφερειακό εισόδημα, αφού το φετινό συγκριτικό πλεονέκτημά των χαμηλών τιμών της Ελλάδας θα έχει εξαντληθεί.

Συγχρόνως θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους προορισμούς που αντιμετώπισαν κοινωνικές αναταράξεις στην αρχή της περιόδου, στρέφοντας το ρεύμα των πελατών προς χώρες όπως η Ελλάδα, με συνέπεια οι χώρες αυτές της Β. Αφρικής να επανέλθουν το 2012 στην αγορά με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Τέλος, το ΞΕΕ τονίζει ότι οι ζοφερές εικόνες στα διεθνή ΜΜΕ των πρώτων ημερών της απεργίας των ταξί έχουν ήδη αποτυπωθεί αρνητικά στο υποσυνείδητο των δυνητικών μελλοντικών πελατών μας αποτρέποντας τους να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com