Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Αλλαγή σελίδας τώρα για την οικονομία

Την αρχή νέου, ανοδικού, κύκλου στην οικονομία επιδιώκει η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Ζάππειο, με στόχο τη σταδιακή αποδέσμευση δόσεων περίπου 9 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.




Υπό αυτό το πρίσμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός, μπαίνει σε μια από τις κρισιμότερες ψηφοφορίες της θητείας του, υπό το φόβο των «ανταρτών» της τελευταίας στιγμής.

Το πολυνομοσχέδιο, που περιέχει όλα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, πρέπει να ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής καθώς είναι προαπαιτούμενο για θετικές αποφάσεις από το Eurogroup. Ήδη η τρόικα μέσω του Μ. Μορς φέρεται να έχει διαμηνύσει πως εάν ανατραπεί η συμφωνία που υπάρχει ειδικά για το γάλα, αυτό θα σήμαινε ανατροπή της συνολικής συμφωνίας με την τρόικα που επιτεύχθηκε μετά από επτά μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα υπερψήφισης του νομοσχεδίου στους βουλευτές του, αναδεικνύοντας το διακύβευμα της επικείμενης ψηφοφορίας, δηλαδή την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, με επιστροφή στις αγορές και αποφάσεις νέας ελάφρυνσης του χρέους. Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποτρέψει διαροές καθώς είναι ισχνή η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ τυχόν δυσαρμονίες στην ψηφοφορία θα επιδεινώσουν το πολιτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται αυτές τις ώρες οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι ζυμώσεις με όσους βουλευτές έχουν εκφραστεί αρνητικά για βασικές διατάξεις, όπως το γάλα, τα φαρμακεία και τα φωτοβολταϊκά.

Ετοιμοι για έξοδο
Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το θετικό μομέντουμ, που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία με την τρόικα, έχοντας ήδη προαναγγείλει πως το επόμενο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι ενισχύονται οι πιθανότητες και εντείνεται η φημολογία για επίσπευση της πρώτης, ισχυρού συμβολισμού, ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές. Κάτι τέτοιο πιθανόν να γίνει μετά τις 4 Απριλίου, που η Moody's δημοσιοποιεί την αξιολόγησή της για την οικονομία, χωρίς να αποκλείεται αναβάθμιση, και έως τις 5 Μαΐου που αναμένεται να ανοίξει τυπικά η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλειστούν και εκπλήξεις.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές το κλίμα στο εξωτερικό έχει αλλάξει θεαματικά υπέρ της Ελλάδας, όπως φάνηκε στα πολλά road shows που έκαναν το τελευταίο διάστημα τράπεζες και Δημόσιο, ενώ αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση του spread των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα κοντά στις 500 μονάδες και του επιτοκίου του δεκαετούς στο 6,5%. Στόχος είναι αυτό το θετικό μομέντουμ να μετεξελιχθεί σε τοποθετήσεις κεφαλαίων στη χώρα, σε ελληνικούς τίτλους αλλά και σε άλλα μεγάλα projects, με στόχο την παγίωση αναπτυξιακών ρυθμών τα επόμενα χρόνια. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα τώρα», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας πως μόνον έτσι θα μπορέσει να εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, η πλήρης επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2016, αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Γ. Στουρνάρας
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει το Eurogroup, τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο Π. Τόμσεν, που θα εκπροσωπήσει την Κρ. Λαγκάρντ στο Eurogroup, αναμένεται να μιλήσει για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θεωρείται βέβαιο πως το Eurogroup θα εγκρίνει την αποδέσμευση των δόσεων, καθορίζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η απόφαση θα αφορά δόσεις συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό άνω των 6 δισ. αναμένεται άμεσα.

Τα υπόλοιπα θα δοθούν εντός του Ιουνίου, στη βάση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων. Επιπλέον περίπου 3,5 δισ. πρέπει να αναμένονται από το ΔΝΤ έως τον Μάιο, μήνας στον οποίο πρέπει να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις περίπου 10 δισ. ευρώ.

«Αλλος αέρας»
Η Ελλάδα υποδέχεται αυτές τις πολύ σημαντικές συναντήσεις «με έναν άλλο αέρα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως με βάση και την τελευταία αξιολόγηση, καθίσταται εμφανές ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει ανακτηθεί», εκτίμησε.

Τα επόμενα βήματα
Αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα, το επόμενο μεγάλο... ραντεβού με την Ευρώπη είναι στις 23 Απριλίου. Τότε η Eurostat επικυρώνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί, προσεγγίζοντας τα 3 δισ. και καθιστώντας δυνατή τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» σε ένστολους και οικονομικά ασθενέστερους, στις αρχές Μαΐου. Με την πιστοποίηση ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους. Αυτό αναμένεται να γίνει τυπικά στο Eurogroup της 5ης Μαΐου και οι ουσιαστικές συζητήσεις να διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να αναμένουν αποφάσεις νωρίς, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πριν από τις ευρωεκλογές το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια ισχυρή δήλωση πολιτικής στήριξης από την Αγκ. Μέρκελ, ενδεχομένως μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος.

Handelsblatt Επιστροφή από τον... Αδη
«H Eλλάδα επιστρέφει από τον Kάτω Kόσμο».

Mε τον τίτλο αυτό η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τα σχέδια της Aθήνας για επιστροφή στις αγορές, κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό πείραμα για το οποίο στο παρασκήνιο οι προετοιμασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως τονίζει, η Eλλάδα επιδιώκει με όλα τα μέσα να επιστρέψει στις αγορές, ενώ υπογραμμίζει πως «η ευρωκρίση άρχισε στην Eλλάδα και θα τερματιστεί όταν η χώρα αυτή δεν θα είναι πλέον εξαρτημένη από ξένη βοήθεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com