Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012
Πόλεμο από συμφέροντα για την πολιτική στο φάρμακο κατήγγειλε ο Ανδ. Λοβέρδος
Δριμεία επίθεση σε όσους με δημαγωγικά επιχειρήματα, όπως ανέφερε, αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις και εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου και τον ίδιο προσωπικά για την πολιτική του στο φάρμακο, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του μνημονίου, που προβλέπει ενοποίηση επικουρικών ταμείων, απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι δέχεται προσωπικό πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων.
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω στην προσπάθεια της χώρας να εξοικονομηθεί άλλο ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2012 από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προηγούμενα δύο χρόνια έφτασε το ένα δισ. 750 εκ. ευρώ.
«Μέρες τώρα η ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων που δεν αφορούν όμως τις πατριωτικές υγιείς δυνάμεις του τόπου. Στον χώρο του φαρμάκου είμαστε με τους υγιείς» είπε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε: «Σε αυτούς που πολεμούν με λάσπη, ανίερα και έχουν βρει φωνούλες να περνούν μηνύματα εγώ απαντώ με επιχειρήματα. Αυτά που ισχυρίζονται οι λασπολόγοι και οι ψεύτες δεν προκύπτουν από πουθενά. Παραπληροφορούν κινδυνολογώντας στο χειρότερο θέμα, που είναι η ασθένεια. Δεν έχω έγνοια να πείσω αυτόν που μπαίνει με προσχηματικό τρόπο στον διάλογο». Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων θα φτάσει από το 18% στο 50% τονίζοντας ότι δεν μπορεί, σε άλλες χώρες που παράγουν οι ίδιες πρωτότυπα φάρμακα να γίνεται η αντικατάστασή τους έως και 90% και στην Ελλάδα «να υπάρχει αυτή η λυσσαλέα αντίδραση».
Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης. Ανέφερε ότι ήδη 30 περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα φέρει προς συζήτηση σχετική τροπολογία που θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις. Για τις δραστικές ουσίες, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις, ωστόσο δεν κατάφερε να βγάλει το θέμα από τη λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Ο υπουργός απάντησε και σε όσους αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, κάνοντας λόγο για τερτίπια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί «οι δυστροπίες δύο τριών συλλόγων να καταστρέφουν τη χώρα».
«Εμείς λέμε "όχι" στους δημαγωγούς, τους δημοκόπους, τους παρασιτικούς, αυτούς που αποπειρώνται να μετατρέψουν τη χώρα σε συντεχνία» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και διευκρίνισε εκ νέου ότι «άπαξ και ένας φαρμακοποιός θέλει να ανοίξει, θα λειτουργεί όλο το ωράριο και όχι πειρατικά». Είναι μάλιστα υποχρεωμένοι οι επαγγελματίες του κλάδου, να δηλώνουν αυτή τους την πρόθεση δύο φορές τον χρόνο -Οκτώβριο και Μάιο- στον φαρμακευτικό τους σύλλογο και η ανακοίνωση θα γίνεται από την περιφέρεια.
Ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίζεται απόψε μετά τα μεσάνυχτα επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων με ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Το νομοσχέδιο από το πρωί, που ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος, δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δύομισι χρόνια πολιτεύτηκε στον χώρο της Υγείας χωρίς σχέδιο και σήμερα -όπως είπε- παραμονές εκλογών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με αποσπασματικό, όμως, τρόπο. «Το γεγονός ότι στο παρά πέντε επιχειρεί την αναδιάρθρωση που υποδείκνυε η ΝΔ από νωρίς, δηλώνει ότι αντελήφθη την αποτυχία της η ηγεσία του υπουργείου», τόνισε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπ. Χαλβατζής, επιτέθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους στην Υγεία και κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι «οι ηγήτορές της εμφανίζονται να φορούν αντιπασοκική λεοντή για να συγκαλύψουν ότι από τα 210 νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τα 125».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η ειδική αγορήτρια Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλ. Χρυσανθακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θεσμοθετεί πάνω σε νάρκες, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. «Είναι και αυτός ο εφαρμοστικός νόμος η αποτυχία μιας κυβέρνησης η οποία έχασε τον προσανατολισμός της, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό», τόνισαν.
Για κατάργηση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των υπηρεσιών του και ολοκληρωτική μετάλλαξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατηγορώντας τον ότι έχει το θράσος να επιτίθεται στους φαρμακοποιούς και να μιλάει για συντεχνίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου