Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012
Ψηφίστηκε στην επιτροπή της Βουλής ο εφαρμοστικός για εργασιακά-ασφαλιστικά
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη.
Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, αντίστοιχα, δεσμεύτηκαν ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, θα έχουν γνωστοποιήσει στους βουλευτές, ποιες από τις αλλαγές που πρότειναν τα κόμματα έγιναν δεκτές. Παράλληλα θα διευκρινίζονται με απόλυτη σαφήνεια οι 10 δραστικές ουσίες που θα αφορούν τα γενόσημα φάρμακα.
Πάντως, ανοιχτό έμεινε το πρόβλημα με τα άρθρα που αφορούν την μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην απόσυρσή τους, παρά τις εξηγήσεις που έδωσε στην Επιτροπή η αρμόδιος υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί τώρα η διάταξη, προκειμένου -όπως είπε- από τον Σεπτέμβριο, που μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος για τα ΑΕΙ να λειτουργήσει και η ΕΣΔΥ κάτω από το ίδιο καθεστώς σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και χρηματοδότησή της.
Από την πλευρά τής ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος όσο και ο αρμόδιος τομέαρχης Θανάσης Γιαννόπουλος επέμειναν στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης, καθώς -όπως είπαν- δεν αφορά μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και άρα δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί βεβιασμένα και με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα από έναν «αχταρμά διατάξεων» που ψηφίζει με συνοπτικές διαδικασίες, πυροβολεί και τσακίζει την εργατική δύναμη.
Η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπαδάκη ανέφερε ότι δεν είναι αρνητική, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αποσαφηνίσεις.
Απόσυρση των άρθρων αυτών ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, επισημαίνοντας πως δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθανάσιος Λεβέντης, σημειώνοντας ότι «θέλουμε μια πανεπιστημιακή ΕΣΔΥ, αλλά που θα λειτουργεί και θα κινείται σε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, και αυτό μόνο μέσα από διάλογο μπορεί να επιτευχθεί».
Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, προσθέτοντας ότι αφού δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση μπορεί το υπουργείο Παιδείας να τη φέρει στη Βουλή σε δικό του νομοσχέδιο «για να συζητηθεί όπως πρέπει».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου