Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Αναχώρησε για Παρίσι ο Τσ. Νταλάρα Παρατείνεται η αγωνία για το PSI
Διεκόπησαν οι κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα -μετά από δύο ημέρες μαραθώνιων συζητήσεων με την κυβέρνηση- αναχώρησε χθες το πρωί αιφνιδιαστικά για το Παρίσι και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τηλεφωνικώς.
Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά».
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, το ΙΙF ανακοίνωσε ότι η συμφωνία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.
Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες επρόκειτο να συνεχιστούν εντός της ημέρας, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένετο να συζητηθεί η συμφωνία, στενεύουν.
Η τελική συμφωνία φαίνεται να «σκοντάφτει» στο ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, καθώς ένα μέρος των δανειστών φέρεται να εμφανίζει τις τελευταίες ώρες πιο σκληρή στάση.
Ειδικότερα, παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως προχθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.
Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%.
Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου