Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012
Οι 90 μέρες μέχρι την τελική... κρίση
"Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο μήνυμά του για το νέο έτος.
Από την εξέλιξη του μαραθωνίου αυτού, που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με ταχύτητα αθλητή των 100 μέτρων, θα κριθεί η εξασφάλιση της δόσης μαμούθ των 88 δισ ευρώ, χωρίς την εκταμίευση της οποίας η χρεοκοπία δύσκολα θα αποφευχθεί.
Προτού όμως οι δανειστές πειστούν να δώσουν τα χρήματα που θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές που θα στείλουν το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά προσεγγίζει τον στόχο που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι για μηδενισμό των ελλειμμάτων.
Η προσπάθεια αυτή γίνεται δυσκολότερη με δεδομένο ότι ο κίνδυνος να κλείσει το έλλειμμα του 2011 σε ποσοστό υψηλότερο του 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι ορατός. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειστές είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ποια θα είναι τα μέτρα αυτά; Ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε σε θαρραλέα βήματα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων.
Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλει η μείωση του κράτους. Μετά την αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας, η προοπτική απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και λουκέτου σε κρατικούς οργανισμούς μοιάζει πολύ πιθανή προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες.
Πολιτικά, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στις αποφάσεις αυτές θα συναινέσουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Για τη ΝΔ, επίσημη αποστολή της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του κουρέματος του δημοσίου χρέους κατά 50% -δηλαδή το PSI- και η ολοκλήρωση του μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Τι θα κάνει το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι εταίροι και δανειστές ξεκαθαρίσουν ότι η ροή της βοήθειας δεν θα συνεχιστεί χωρίς μείωση του κράτους;
Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται ότι είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε ότι θα είναι "προσωπικά ο εγγυητής της αναγκαίας συναίνεσης" καλώντας όσους συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινής μας μοίρας να κάνουν "το καλύτερο για τους πολλούς και γρήγορα", απευθύνοντας κάλεσμα πατριωτικό όχι μόνο στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα, αλλά στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους συνδικαλιστές, τον πνευματικό κόσμο, την επιχειρηματική τάξη και τους κρατικούς λειτουργούς.
Την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Παπούλιας είχε προτείνει στον κ. Παπαδήμο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι μπορεί να έχει "κατακάτσει ο κουρνιαχτός" όμως γίνεται πόλεμος στον κ. Παπαδήμο.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να προετοιμάσει τους πολίτες για τον σκληρό ανήφορο της προσπάθειας και της θυσίας. Ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση "για να μην χάσουμε όσα κατακτήσαμε" είναι "να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος".
Τι θα πρέπει να αλλάξει μέσα σε τρεις μήνες;
"Να εξυγιάνουμε το κράτος, να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις, να την κάνουμε ξανά ανταγωνιστική", υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
"Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη και στην απασχόληση", εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητώντας άμεσα αποτελέσματα. Η αναφορά αυτή του κ. Παπούλια έχει σημασία, αφού ο Πρόεδρος συνέδεσε τα γρήγορα θετικά νέα με την προσπάθεια "να μπορέσουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας τη βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής και αναπτυξιακή βοήθεια για να βγούμε από την ύφεση".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου