Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
Πολυεθνικές: Με 5 κόλπα αυξάνουν τις τιμές και φοροδιαφεύγουν
Βαριές καμπάνες υψους τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Με πέντε κόλπα μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα πουλάνε ακριβότερα τα προϊόντά τους σε σχέση με άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
Την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου ξεκίνησε ελέγχους σε πέντε επιχειρήσεις λιανικής, τρία σούπερ μάρκετ και δύο αλυσίδες ηλεκτρονικών, για να διαπιστώσει αν τα προβλήματα ρευστότητάς τους είναι αληθινά ή εικονικά προκειμένου να γλυτώνουν τους φόρους στη χώρα μας.
Όπως σημείωναν χθες αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης οι ελεγκτές της ΥΠΕΑ και της γενικής γραμματείας Εμπορίου ολοκλήρωσαν τους ελέγχους των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) 10 πολυεθνικών από συνολικά 41 που ερευνούν. Ταυτόχρονα, με τροπολογία που περνά στο πολυνομοσχέδιο καλύπτεται το κενό για την επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που παρατυπούν στις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Πληροφορίες λένε ό,τι σε μία μεγάλη πολυεθνική έχει γίνει άσκηση επί χάρτου για πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ό,τι το πρόστιμο φτάνει στο 10% επί του τζίρου των παράτυπων ενδοομιλικών συναλλαγών, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η επιχείρηση πρέπει να μετέφερε κέρδη 10 εκατ. ευρώ στη μητρική για να μη φορολογηθούν στην Ελλάδα.
Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων της ΥΠΕΑ στις πολυεθνικές που ελέγχθησαν:
1. Οι μητρικές εταιρίες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.
2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.
3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντών τους.
4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτικής. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική της εταιρία.
5. Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ό,τι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει για τις περιπτώσεις των πολυεθνικών που είναι παραβάτες σε αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους, ακόμη κι αν έχουν ολοκληρωθεί οι τακτικοί. Μάλιστα, φέρεται να υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών με το τελευταίο να δεσμεύεται για τους φορολογικούς ελέγχους.
Όπως κατέληξαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης το συμπέρασμα από τις ενδοομιλικές συναλλαγές είναι πως οι πολυεθνικές προτιμούν στην Ελλάδα να εμφανίζουν υψηλά κόστη και ζημιές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου