Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012
Ανοίγει ο διάλογος για τους νέους φόρους του 2012
Δραστική μείωση ΦΠΑ έως και στο 19% κρύβει σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα του διαλόγου για τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος, που φέρνει όμως και νέες μεγάλες ανατροπές σε φόρους και εισοδήματα.
Με τις επιστολές που θα αποστείλει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προς τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία του διαλόγου. Ήδη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ.Γκίκας Χαρδούβελης, έχει λάβει από τον αναπληρωτή τομεάρχη της ΝΔ κ. Γιάννη Βρούτση τις προτάσεις του κόμματος για το νέο φορολογικό. Η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 19%, του μεσαίου από 13% στο 9% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%, με θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
Οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα αυτό είναι παρεμφερείς, αλλά ουσιαστικό ρόλο θα παίξει σε αυτό και η Τρόικα. Στο «παζάρι» που θα γίνει, κάθε πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από το δημοσιονομικό «αντίβαρο», αλλά ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, καθώς το 23% ακόμα και στην εστίαση έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση στην αγορά.
Από χθες πάντως ξεκίνησαν οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο υπουργείο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνει νέες ανατροπές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, ενοποίηση φόρων στην ακίνητη περιουσία, εφαρμογή αλλά και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες των φορολογούμενων.
Το νέο φορολογικό πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης και νέα, ακόμη πιο σκληρά τεκμήρια, καθώς επίσης και μέτρα όπως:
την καθιέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, για ταχύτατο έλεγχο «πόθεν έσχες» για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών κάθε χρονιάς, τα οποία θα αποτυπώνονται σε ειδικό έντυπο (Ε10). Στη μια στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις κάθε χρονιάς.
Περικοπές στις εναπομείνασες περικοπές τις οποίες δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα. Και όσες απαλλαγές διατηρηθούν για κοινωνικούς λόγους, θα ισχύουν μόνο εφόσον πληρούνται καθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επιπλέον συζητούνται και προτάσεις για ενοποίηση όλων των φόρων ακίνητης περιουσίας σε έναν. Ο ενιαίος φόρος ή τέλος, θα συμπεριλάβει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου