Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στον εισαγγελέα νέο πόρισμα για την ΕΡΤ

Παραλείψεις αλλά και μη νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης, εκτέλεσης και παραλαβής μικτών τηλεοπτικών παραγωγών, καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση κατά την εκτέλεση σύμβασης χορηγίας μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και ανώνυμης εταιρείας, διαπιστώνονται στο νέο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την ΕΡΤ. Η έκθεση των επιθεωρητών ζητά και την πειθαρχική δίωξη 4 υπαλλήλων του Ραδιομεγάρου.


Στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τέθηκαν αυτή τη φορά οι μικτές παραγωγές της ΕΡΤ από το 2006 έως τον Απρίλιο του 2010. Ειδικότερα ελέγχθηκαν λεπτομερώς οι 13 μικτές τηλεοπτικές παραγωγές που υλοποιήθηκαν από τη Γενική Δ/νση Τηλεόρασης και από την Γενική Δ/νση Προγράμματος της ΕΡΤ. Α.Ε..

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ Α.Ε. δεν μεριμνούν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής στις μικτές παραγωγές, κατά παράβαση σχετικών διατάξεων, και έτσι δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί το πραγματικό κόστος των μικτών παραγωγών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, να αμφισβητείται εάν οι μικτές παραγωγές είναι πράγματι συμφέρουσες οικονομικά για την ΕΡΤ ΑΕ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν φροντίζουν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με τους οποίους συμβάλλεται η ΕΡΤ Α.Ε. και της επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων στις περιπτώσεις αθέτησης των υποχρεώσεών τους. Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές οι παραλείψεις είχαν ως συνέπειες:

* α) να επιβαρυνθεί η ΕΡΤ Α.Ε με την καταβολή πλήρους αμοιβής για επεισόδια τα οποία δεν ήταν νέα όπως απαιτούσαν οι σχετικές συμβάσεις, αλλά επαναλήψεις προηγούμενων επεισοδίων,
* β) τη διπλή χρέωση της ΕΡΤ Α.Ε. για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων και τον συνυπολογισμό σ’ αυτές μη συναφών δαπανών (αναμνηστικά, είδη ατομικής περιποίησης, κλπ.).
* γ) την καταβολή πλήρους αμοιβής στους παραγωγούς αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψε ότι δεν απασχόλησαν το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια εκπομπών μικτής παραγωγής που προβλήθηκαν στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ κατά έτη 2006-2009 και είχαν ως τηλεθεατές και ομογενείς στον Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με συνέπεια, τη μη επιβολή κυρώσεων για την παράβαση σχετικού όρου της σύμβασης με την εταιρεία παραγωγής που απαγόρευε την πραγματοποίηση έμμεσης διαφήμισης. Αποτέλεσμα ήταν να υφίσταται και θέμα απώλειας των εσόδων που θα εισέπραττε η ΕΡΤ ΑΕ εάν η διαφήμιση γινόταν νομίμως.

Οι επιθεωρητές εξέτασαν και την εκτέλεση σύμβασης χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ ΑΕ και ανώνυμης εταιρείας, με ημερομηνία 15-8-2009. Από τον έλεγχο προέκυψε η, κατά παράβαση των υφισταμένων διατάξεων, εξαιρετική ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού και συγκεκριμένα:

* 1. Η ανάληψη της συμβατικής υποχρέωσης της ΕΡΤ ΑΕ για την άπαξ μετάδοση ενός διαφημιστικού μηνύματος διάρκειας 40 δευτερολέπτων σε διάλειμμα συγκεκριμένης εκπομπής και η τιμολόγησή του στο πλαίσιο σύμβασης χορηγίας, αποτελεί διαφήμιση που εκφεύγει των ορίων της χορηγίας και συνεπώς αντίκειται στις διατάξεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.
* 2. Το διαφημιστικό σποτ των 40 δευτερολέπτων αποτελεί διαφήμιση η οποία έπρεπε να τιμολογηθεί από την ΕΡΤ με τα ισχύοντα περί διαφήμισης τιμολόγια. Επομένως η μειωμένη τιμολόγηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημίας σε βάρος της ΕΡΤ, λόγω διαφυγόντων κερδών.
* 3. Στη σύμβαση δεν έγινε αναφορά στο ύψος του ποσού στο οποίο αποτιμάτο η χορηγία της ιδιωτικής εταιρείας, όπως διαπιστώθηκε ότι γίνεται με τις υπόλοιπες περιπτώσεις χορηγιών με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΡΤ. Αποτέλεσμα ήταν να μη μπορεί να αντιστοιχηθεί με την παροχή της ΕΡΤ Α.Ε.
* 4. Υπήρξαν προσωπικές αναφορές στον χορηγό και στις παρεχόμενες υπηρεσίες του από τους παρουσιαστές οι οποίες συνιστούν διαφήμισης που επιδέχεται τιμολόγηση με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΡΤ. Άρα και πάλι υπήρξε απώλεια εσόδων για την ΕΡΤ.
* 5. Κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων στην συγκεκριμένη εκπομπή εμφανιζόταν το λογότυπο του χορηγού με χρήση ειδικών γραφικών με αποτέλεσμα να υπάρχει και πάλι διαφήμιση του χορηγού που θα έπρεπε να τιμολογηθεί. Υπάρχουν έτσι διαφυγόντα κέρδη για την ΕΡΤ.

Τέλος, από τον έλεγχο της υλοποίησης των προτάσεων έκθεσης επιθεώρησης που γνωστοποιήθηκε στην ΕΡΤ ΑΕ με έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΕΔΔ στις 29-03-2007, διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των προτάσεων της, που αφορούσαν τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ, δεν υλοποιήθηκαν.

Η νέα έκθεση παραδόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη και εστάλη στον εισαγγελέα. Παράλληλα, διαβιβάστηκε και στα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ Α.Ε. για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά τεσσάρων υπεύθυνων υπαλλήλων οι οποίοι εξακολουθούν να υπηρετούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com