Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης ζητεί η Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη στο υπουργείο και ανέπτυξε τις απόψεις της Ένωσης για τα εκκρεμή ζητήματα της Δικαιοσύνης γενικότερα και της Διοικητικής Δικαιοσύνης.


Ειδικότερα η Ένωση παρέδωσε στον κ. Καστανίδη μνημόνιο με τα εξής 21 αίτηματα που ζητούν λύση:

1) Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

2) Επαναφορά του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, με τις απαραίτητες βελτιώσεις για να αποφευχθούν πιθανές δυσλειτουργίες.

3) Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για ειδική αιτιολογία των σχετικών αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστικών Συμβουλίων, που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών (προαγωγές, μεταθέσεις, αποσπάσεις, κ.λπ.).

4) Τροποποίηση - συμπλήρωση του ν. 3689/2008 περί της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

5) Κατάργηση του οκταμήνου, το οποίο καθιερώθηκε με το ν. 3659/2008, αλλιώς συμπλήρωση - τροποποίηση του νόμου αυτού.

6) Νομοθετική πρόβλεψη για τη διάθεση στα δικαστήρια και την αυτοδιαχείριση απ' αυτά ορισμένου χρηματικού ποσού για την αντιμετώπιση των άμεσων λειτουργικών αναγκών τους.

7) Καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου σε σταθερή βάση.

8) Ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, που θεσπίστηκε με το άρθρο 15 του ν. 3674/2008, με αναδιάρθρωση της σύνθεσής του και του τρόπου λειτουργίας τους.

9) Συμμετοχή στη διαδικασία ίδρυσης Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών και Κοινοτικών Ευρεσιτεχνών.

10) Κωδικοποίηση της νομοθεσίας εν γένει και εξυγίανση - αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, γιατί μια μεγάλη μερίδα δικών, κυρίως στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οφείλεται σ' αυτούς τους παράγοντες.

11) Αύξηση θέσεων Διοικητικών Δικαστών κατά 150 στα επόμενα τρία χρόνια.

12) Ίδρυση νέων δικαστηρίων (πρωτοδικείων και εφετείων), όπου χρειάζεται, για την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

13) Κάλυψη των υφισταμένων κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπάλληλων και σύσταση νέων θέσεων διοικητικού προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου στα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας.

14) Ευπρεπής στέγαση ή μεταστέγαση πολλών δικαστηρίων της περιφέρειας και προεχόντως των δικαστηρίων του Πειραιά.

15) Μηχανοργάνωση των δικαστηρίων (Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων) της χώρας, όπου δεν υφίσταται, με τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης μεταξύ τους.

16) Εξομοίωση των διοικητικών δικαστών με ό,τι ισχύει για τους πολιτικούς-ποινικούς δικαστές στα θέματα των μεταθέσεων. Άλλως, περιορισμός σε ένα έτος του απαιτούμενου χρόνου των δύο ετών για μετάθεση διοικητικού δικαστή, που προβλέπεται στο άρθρο 50 παρ. 3 του ν. 1756/1988, όπως προστέθηκε με το άρθρο 54 του ν. 3659/2008.

17) Επανεκτίμηση και αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου (ουσιαστικού και δικονομικού) των υποθέσεων που αφορούν το καθεστώς των αλλοδαπών στη χώρα.

18) Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στα διοικητικά δικαστήρια για να δεχθούν τον όγκο των υποθέσεων, που θα προέλθουν από τη σχεδιαζόμενη αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας και τη μετατροπή τους σε διοικητικές κυρώσεις.

19) Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση επίλυση από τη διοίκηση των υποθέσεων εκείνων, που έχουν κριθεί από το Α.Ε.Δ ή το ΣτΕ, με πάγια νομολογία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα πινάκια των διοικητικών δικαστηρίων από τις όμοιες υποθέσεις.

20) Αύξηση των εκπαιδευτικών αδειών εσωτερικού, οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

21) Καθιέρωση διαφανούς διαδικασίας εξώδικης λύσης των διαφορών, ώστε, τουλάχιστον, οι ήσσονος σημασίας υποθέσεις να μην άγονται ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com