Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Τρία καυτά θέματα μπαίνουν στο τραπέζι

ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ της βασικής σύνταξης, την ενοποίηση των ταμείων σε τρία (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών) από τα 13 σήμερα και την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των μητέρων και γυναικών στο Δημόσιο προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.


Ο διάλογος κάνει πρεμιέρα με την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η συνάντηση θα διεξαχθεί χωρίς ατζέντα, αφού η κυβέρνηση αναμένει τους κοινωνικούς εταίρους για να συνδιαμορφώσουν τις προτεραιότητες. Στόχος, να μην προκληθούν κοινωνικές τριβές από το «άνοιγμα» του ασφαλιστικού και αποχωρήσουν τα συνδικάτα από το διάλογο. Θα ακολουθήσουν την Τρίτη οι επαφές με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Εμποροι).

Για βελτίωση εσόδων

Των τριών καυτών θεμάτων που θα ξεδιπλώσει σιγά σιγά η κυβέρνηση, θα προηγηθούν, όμως, η καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και οι έλεγχοι για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Αυτά, ως κινήσεις καλής θέλησης προς τα συνδικάτα, αλλά και μέτρα ουσίας προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα των ταμείων και να περιοριστούν οι τρύπες της σπάταλης. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι μπαίνει:

1 Η σύμπτυξη των ταμείων σε τρία (αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ). Μέσω αυτών των ενοποιήσεων δεν αναμένεται να μειωθούν οι συντάξεις ή να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Δηλαδή, τα ταμεία θα διατηρήσουν τις καταστατικές προβλέψεις τους τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα, καθώς μετά επέρχονται οι αλλαγές των νόμων 2084/92 και 3029/02, που καθιερώνουν ενιαίο τρόπο υπολογισμού (στο 70% της καλύτερης 5ετίας οι κύριες συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο 20% οι επικουρικές).

2 Η καθιέρωση της βασικής σύνταξης έχει στόχο να ελέγξει τη δαπάνη του προϋπολογισμού για συντάξεις (κάθε 65χρονος θα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό από το κράτος σαν κοινωνική παροχή και μετά θα έρχεται να συμπληρώσει το εισόδημα το ταμείο, με όρους ανταποδοτικότητας, αναλόγως των εισφορών που καταβλήθηκαν στο σύνολο του εργασιακού βίου).

3 Η αύξηση των ηλικιακών ορίων των γυναικών γίνεται με αφορμή την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (εξίσωση ορίων ανδρών και γυναικών), αλλά αποτελεί και διακαή πόθο της χώρας καθώς: α) θέλει μέσω αυτής της αλλαγής επί τα χείρω να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι συμμορφώνεται στις υποδείξεις για περικοπές στις κρατικές δαπάνες και β) λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό αυτή καθαυτή η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο θα γίνει σταδιακά με την προσθήκη 6 μηνών ανά ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε οι γυναίκες-δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν τα ίδια όρια συνταξιοδότησης με τους άνδρες μέσα σε μια δεκαετία.

Αυτή η συζήτηση που ξεκινάει αύριο βρίσκει τον υπουργό Εργασίας απρόθυμο και μόνο. Μόνος του σε αυτή την προσπάθεια, αφού στην πρώτη συνεδρίαση θα διαχειριστεί και το «πρόβλημα» των συνταξιοδοτικών δαπανών του Δημοσίου, τις οποίες όμως πληρώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για έξοδα τα οποία αυξάνουν σταθερά με το αστρονομικό ποσοστό του 15% το χρόνο (75% την 5ετία), όταν οι συνταξιούχοι παίρνουν αυξήσεις στο όριο του υπάρχοντος πληθωρισμού, ενώ πέρυσι δόθηκε μόνο επίδομα (300 έως 500 ευρώ) χωρίς αύξηση στο σύνολο των αποδοχών.

Μια «μεταρρύθμιση», επίσης, στην οποία δεν φαίνεται και να πολυπιστεύει ο κ. Λοβέρδος (ίσως γιατί δεν μετέχει ο ίδιος στο ECOFIN, όπου ασκούνται οι σχετικές πιέσεις των κοινοτικών), καθώς στις προτεραιότητές του ήταν η διόρθωση των νόμων της Ν.Δ. (προγραμματικές δηλώσεις) και όχι η επέκτασή τους και στον δημόσιο τομέα. (Με το νόμο 3655/2008 της κ. Πετραλιά αυξήθηκαν τα γυναικεία όρια συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα προσθέτοντας 5 έτη στις μητέρες ασφαλισμένες του ΙΚΑ.) Και εδώ ακριβώς έγκειται η «απροθυμία» Λοβέρδου.

Η λίστα φαρμάκων θα θεσπιστεί μέσα στο έτος, οπότε και θα ξεκινήσουν τα μεικτά συνεργεία ελέγχων ΙΚΑ και Επιθεωρήσεων Εργσίας (ΣΕΠΕ), ώστε να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com