Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

«Πρωταθλητές» Ευρώπης στη φοροδιαφυγή. Δεν πληρώνουμε το 30% του ΦΠΑ

Πρωταθλητές Ευρώπης στη φοροδιαφυγή αναδεικνύονται οι Έλληνες, καθώς ένας στους τρεις δεν πληρώνει το ΦΠΑ.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν τα πλαίσια της στρατηγικής της κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής η απόσταση μεταξύ του οφειλόμενου και καταβληθέντος ΦΠΑ και του πραγματικού ποσού που εισέπραξε το 2006 η Ελλάδα είναι ιλιγγιώδης.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που έγινε για τη περίοδο 2000-2006 οι απώλειες του Ελληνικού κράτους από ΦΠΑ που δεν εισέπραξε το 2006 ανέρχονταν στο 30% του ποσού που κανονικά θα έπρεπε να μπει στα κρατικά ταμεία.

Ειδικότερα -και πάντα για το 2006- η Ελλάδα έπρεπε να εισπράξει 21 δις. 746 εκατ. ευρώ αλλά ,στην πραγματικότητα εισέπραξε μόλις 15 δις.183 εκατ. ευρώ έχασε δηλαδή από απάτες περί τον ΦΠΑ, φοροδιαφυγή , φοροαποφυγή η και αντικειμενική αδυναμία καταβολής αυτού του φόρου, ένα ποσό της τάξης των 6 δις. 563 εκατ. ευρώ που ισοδυναμεί προς το 30% του συνολικού ποσού που έπρεπε να εισπράξει εκείνη την χρονιά. Η πρωταθλήτρια μέσα στην Ευρώπη της κάθε είδους και μορφής κομπίνας ,η Ιταλία εμφανίζει το ίδιο έτος απώλειες εσόδων από ΦΠΑ μόλις 22% και κατέχει την τέταρτη θέση μεταξύ των κοινοτικών χωρών σ αυτό το γαϊτανάκι της φοροδιαφυγής μετά την (πρώτη) Ελλάδα, τη Σλοβακία (28%) και την Ουγγαρία(23%). Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ελλάδα ισοδυναμούσε το 2006 στο 3,4% του ΑΕΠ της, με άλλα λόγια οι Έλληνες δεν πλήρωσαν στο κράτος τους το ένα από τα τρία ευρώ που του όφειλαν από ΦΠΑ. Και επιπλέον, αν αυτά τα ποσά είχαν εισέλθει κανονικά στο δημόσιο ταμείο δεν θα υπήρχε ούτε τότε ούτε τώρα αυτό το τεράστιο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εμφανίζει η χώρα. Αξίζει επίσης να λεχθεί ότι η μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς εμπειρογνώμονες στους οποίους ανέθεσε η Κομισιόν αυτή την εργασία, βασίζεται όχι σε υποθετικά στοιχεία και αριθμούς αλλά στους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιεύει κάθε χρόνο η εθνική στατιστική υπηρεσία κάθε χώρας-μέλους. Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας που εκτείνεται σ όλη την επταετία 2000-2006 , ο ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε σ όλες τις κοινοτικές χώρες ανέρχεται σε ένα ποσό ύψους μεταξύ 90 και 113 δις. ευρώ το χρόνο ενώ ο μέσος όρος απώλειας εσόδων ΦΠΑ ως ποσοστό για τις 25 κοινοτικές χώρες ήταν 12% και τον ίδιο χρόνο ήταν για την Ελλάδα 30%. Η μελέτη αυτή που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε ακριβώς για να προτρέψει η Κομισιόν με πραγματικά και αδιάβλητα επιχειρήματα τις χώρες-μέλη να προχωρήσουν στην ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της τεράστιας και διαρκούς απάτης εις βάρος τόσο των κρατικών εσόδων όσο και του κοινοτικού προϋπολογισμού αφού ένα μικρό ποσοστό από τον εισπραττόμενο από κάθε χώρα ΦΠΑ(κάτι περισσότερο από 1%) κατευθύνεται στον προϋπολογισμό της Κοινότητας( σ.σ. ένα από τα λεγόμενα»ίδια έσοδα» του προϋπολογισμού της Ε. Ένωσης).

Οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη τους ότι η μέθοδος που χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το ύψος του οφειλόμενου και του μη καταβληθέντος ΦΠΑ καλύπτει το σύνολο της (επιχειρηματικής- επαγγελματικής κ.λ.π.) δραστηριότητας . Έτσι, στο συνολικό ποσό του μη καταβληθέντος ΦΠΑ περιλαμβάνεται κάθε ποσό που προέρχεται και από απάτες αλλά και από φοροδιαφυγή και χρέη καταβολής ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκαν τελικά εξαιτίας της αδυναμίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων να τα καταβάλλουν. Με άλλα λόγια, ένα τμήμα του απλήρωτου ΦΠΑ δε μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού «απάτη». Διευκρινίζεται επίσης στην ίδια έκθεση ότι οι συντάκτες της χρησιμοποίησαν μόνο στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί επίσημα από τα κράτη-μέλη και για το λόγο αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μια απόκλιση από τα συμπεράσματα της μελέτης τους σε σύγκριση με τα συμπεράσματα για το ίδιο θέμα και για το ίδιο έτος, στα οποία μπορεί να έχει καταλήξει μια χώρα-μέλος . Και τούτο διότι οι Αρχές αυτής της χώρας μπορούν να γνωρίζουν και στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα και για το λόγο αυτό δεν θεώρησαν ότι είναι υποχρεωμένες να τα δώσουν κι αυτά στους ερευνητές-συντάκτες αυτής της εντυπωσιακής μελέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com