Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αποδέκτες ακάλυπτων επιταγών εννέα στους δέκα βιοτέχνες

Με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους έχουν βρεθεί, τουλάχιστον μία φορά, σχεδόν εννέα στους δέκα (ποσοστό 86%) Θεσσαλονικείς βιοτέχνες. Την ίδια στιγμή, οι μεταχρονολογημένες επιταγές -κατά μέσο όρο οκτάμηνες πλέον, έναντι εξάμηνων πέρυσι και δίμηνων πριν την κρίση- τείνουν να εξελιχθούν σε κανόνα.

Μάλιστα,


έχουν καταγραφεί μεμονωμένες περιπτώσεις επιταγών με διάρκεια …δύο ετών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας «Interview», σε δείγμα 473 επιχειρήσεων-μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), για λογαριασμό του τελευταίου, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Για μεγάλες εταιρίες, όπως σουπερμάρκετ, το 12μηνο είναι πλέον σύνηθες.

Στο μεταξύ, σε προληπτικές σφραγίσεις επιταγών προχωρούν τον τελευταίο ενάμιση μήνα κάποιες τράπεζες, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ανέφερε συγκεκριμένη περίπτωση επιταγής, που έληγε στις 20/11, αλλά σφραγίστηκε αρχές Οκτωβρίου από την τράπεζα, επειδή διέγνωσε «κάποια δυσμενή οικονομικά στοιχεία στον επιχειρηματία».

Κατά τον κ.Μαγόπουλο, το φαινόμενο επιδεινώνεται διαρκώς, με πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για αύξηση 200% στα «φέσια». Σαν αντίδοτο, το ΒΕΘ διεκδικεί εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες ("τα μπλοκ επιταγών μοιράζονται σαν κουρελόχαρτα», υποστήριξε ο κ.Μαγόπουλος) και επιβολή πλαφόν έξι μηνών στις επιταγές, το οποίο σταδιακά θα «στενεύει», ώστε η Ελλάδα να φτάσει εντός πενταετίας στα ευρωπαϊκά επίπεδα (πληρωμή «επί τη εμφανίσει").

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι αμιγώς μεταποιητικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ευάλωτες σε σχέση με τις μεταχρονολογημένες επιταγές (με μέση διάρκεια εννέα μηνών). Ακολουθούν οι μικτές (εμπορικές/μεταποιητικές) με οκτώ μήνες, ενώ σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (μέσος όρος επτά μηνών).

Υπέρ της τραπεζικής κάλυψης επιταγών μέσω υποθηκών το 71%

Παρά τα «δεινά» του συγκεκριμένου συστήματος, το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει συναλλαγές με επιταγές, ως εκδότης ή παραλήπτης. Επιπρόσθετα, αν και το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί τις μεταχρονολογημένες επιταγές είτε αναγκαίο κακό είτε λανθασμένη πρακτική, το 38% πιστεύει ότι χωρίς αυτές «η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει» (έναντι, πάντως, ποσοστού 62% που εκτιμά η αγορά μπορεί και χωρίς αυτές).

Επτά στους δέκα (71%) συμφωνούν να υπάρχει τραπεζική κάλυψη των επιταγών μέσων υποθήκης ακινήτων ή δέσμευσης άλλων περιουσιακών στοιχείων για κατόχους μπλοκ.

Πώς αντιδρούν, όμως, οι βιοτέχνες, όταν διαπιστώνουν ότι έχουν λάβει ακάλυπτη επιταγή; Το 40,1% βάζει ...νερό στο κρασί του, δίνοντας στον εκδότη παράταση ημερών για να διευθετήσει το θέμα. Το 28,1% την αντικαθιστά με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας, κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη. Το 28,2% ξεκινά διαδικασία σφράγισης.

Ζητούν αυστηρότερο «Τειρεσία"

Άδικο θεωρούν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος «Τειρεσίας» οι μισοί βιοτέχνες (49%), ενώ το 39% έχει αντίθετη άποψη (12% ΔΓ/ΔΑ). Παρόλα αυτά, σχεδόν το 40% επιθυμεί αυστηρότερο «Τειρεσία», με παραμονή των παραβατών στη «μαύρη λίστα» πάνω από πενταετία. Το 35% ζητά πιο ελαστικό «Τειρεσία» και το 14,6% δεν επιθυμεί αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Δ.Βασιλειάδη της «Interview», το υψηλό ποσοστό όσων ζητούν αυστηρότερο «Τειρεσία» δείχνει πόσο έχει «καεί» η αγορά.

Από την πλευρά του, ο κ.Μαγόπουλος ζήτησε αυστηρό Τειρεσία για τους «πραγματικούς» παραβάτες, αλλά ελαστικότερο για όσους δεν έχουν δόλο ή οφείλουν πολύ μικρά ποσά (ενδεικτικά ανέφερε περίπτωση επιχείρησης που παρέμεινε επί 5ετία στον «Τειρεσία» για οφειλή 50 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com