Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων δίνει το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Ως τέτοιες χαρακτηρίζει τα άτομα κάτω των 60 ετών, που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, τις έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών -και ιδιαίτερα κάτω των δύο ετών.
Τουλάχιστον το 20 με 30% του πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί από το από το πρώτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το φθινόπωρο -και ίσως και νωρίτερα-, αναφέρουν οι συντάκτες του σχεδίου. Απ' όσους νοσήσουν, αναμένεται να νοσηλευτεί το 1-2%, δοκιμάζοντας τις δομές του συστήματος Υγείας. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, αναμένεται να χρειαστούν 2063 κρεβάτια σε νοσοκομεία για όσους αρρωστήσουν βαρύτερα, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αγγίξει τις 3.500 κλίνες, εάν ο ιός αποδειχτεί πιο μεταδοτικός και προσβάλλει το 50% του πληθυσμού. Σε μια “κανονική” περίοδο γρίπης, χρειάζονται περί τα 687 κρεβάτια.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την υλοποίηση του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα κατάλογο με τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα κέντρα εμβολιασμού. Εκείνο που προβλέπει είναι τις προδιαγραφές των κέντρων και τις κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά -μεταξύ άλλων- στη στελέχωσή τους, και τη διαδικασία που προτείνεται ν' ακολουθηθεί.
Επισημαίνεται, πάντως, η ανάγκη συντονισμού όλων των υπουργείων, αλλά και της κυβέρνησης με τις νομαρχίες, οι οποίες καλούνται να επωμιστούν ένα μεγάλο μέρος από το βάρος. Οι τελικές αποφάσεις θα είναι πολιτικές.
Προτάσεις για τον εμβολιασμό
Στο σχέδιο αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να γίνει στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας, καθώς αυτά θα είναι επιφορτισμένα με την εξέταση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
Προτείνεται, λοιπόν η δημιουργία κέντρων εμβολιασμού. Κατάλληλες εγκαταστάσεις κρίνονται σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα δημόσια κτήρια, ενώ σημειώνεται ότι τα εκλογικά κέντρα αποτελούν καλή λύση, καθώς ήδη γνωρίζουν τις τοποθεσίες τους οι πολίτες.
Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο δόσεις.
Προτάσεις για τα νοσοκομεία
Αναφορικά με την κάλυψη των ελλείψεων σε κλίνες και νοσηλευτικό προσωπικό, το σχέδιο προτείνει:
- Για τις μεν κλίνες, τη μείωση των τακτικών και μη επειγόντων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τη διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς δημοσίων. Τη μείωση των τακτικών εισαγωγών σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Τη χρησιμοποίηση κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης. Τη μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια.
- Για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, την αξιοποίηση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής. Ιατρών και νοσηλευτών, με βάση τα μητρώα των συλλόγων τους. Επαγγελματιών υγείας, όπως φαρμακοποιών και φυσιοθεραπευτών. Εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος για την οικονομία
Όσον αφορά στο κόστος της γρίπης για την ελληνική οικονομία, υπολογίζεται ότι ενδέχεται να ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο και υπογράφει ο Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, η γρίπη θα επιβαρύνει με 202,8 εκατ. ευρώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με 2,8 δισ. ευρώ την οικονομία, εξαιτίας της αδυναμίας εργασίας των ασθενών, μέχρι να αποθεραπευτούν. Το ενδεχόμενο θανάτου 600 ανθρώπων θα οδηγούσε στην απώλεια επιπλέον πόρων, τουλάχιστον 134 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, σημειώνει ότι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα μπορούσε να στοιχίσει έως 150 εκατ. ευρώ, κόστος που χαρακτηρίζει “εξαιρετικά ασήμαντο” σε σχέση με το ενδεχόμενο όφελος.
Ωστόσο, εκτιμά ότι το τρίπτυχο εμβολιασμού – οργάνωσης του συστήματος υγείας – ενημέρωσης του πληθυσμού, “επιχειρησιακά είναι σχεδόν ανέφικτο”.
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου