Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οι καυτοί φάκελοι που θα ανοίξουν μετά τις εκλογές

Σε νέα περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Ευρωζώνη, καθώς οι εξελίξεις στα κράτη-μέλη και κυρίως στη Συρία απειλούν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.






Μετά από μια περίοδο δύο μηνών χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις στις αγορές, εκφράζονται φόβοι ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές ορισμένοι «καυτοί φάκελοι» ενδέχεται να ταράξουν τα ήρεμα νερά.

Εντός του Σεπτεμβρίου το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της ευρωομάδας, υπό το φως της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Πρόθεση των εταίρων είναι να ενεργοποιήσουν αποφάσεις αλληλεγγύης προς τη χώρα μας μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσουν πως η Αθήνα συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στοίχημα είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες επίλυσης για το αγκάθι του χρέους και να μην αφεθεί το θέμα για την Ανοιξη του 2014, όταν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες δεν περιορίζεται μόνο στο ελληνικό ζήτημα. Στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα πολιτικής έκρηξης, η κυβέρνηση Λέττα, υπό τις πιέσεις του δημαγωγού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποχρεώθηκε να αποσύρει το αντιλαϊκό τέλος για τα ακίνητα, στερώντας την κυβέρνηση από δυνητικά έσοδα ύψους 6 δισεκατομμυ­ρίων ευρώ.

Η Πορτογαλία είναι ακόμη μπλοκαρισμένη στις μεταρρυθμίσεις της, όπως απέδειξε πρόσφατα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει σχέδιο νόμου, το οποίο είχε ως στόχο να διευκολύνει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

Στην ίδια κατηγορία «προβληματικών» χωρών συγκαταλέγεται και η Γαλλία, η οποία αδυνατεί να παρουσιάσει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί μεν να είναι λιγότερο απειλητικά, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικά. Πρόκειται για τις πρόωρες εκλογές στο Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων, θα αναδειχθεί η πραγματική θέληση Λουξεμβούργου και Βιέννης να τροποποιηθεί το «ιερό» τραπεζικό απόρρητο, το οποίο οι δύο αυτές χώρες ανέδειξαν σε «εθνική θρησκεία».

Μέσα σε αυτό το ρευστό κλίμα καθοριστική θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι αρχηγοί κρατών της G20, σήμερα και αύριο στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις «σκιώδεις» τραπεζικές δραστηριότητες, των οποίων η ευθύνη στη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 δεν χρειάζεται πια να αποδειχθεί.

Θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι εξελίξεις αυτές θα δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, της οποίας η εμπιστοσύνη έχει υποστεί σημαντική φθορά τους τελευταίους μήνες. Οι κοινοτικοί παράγοντες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν απαθείς. Ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου οι εκφραστές του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, που δεν υπήρξαν ποτέ τόσο ισχυροί, καραδοκούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com