Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Στη δικαιοσύνη μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί

Αμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στις διατάξεις του ασφαλιστικού που θίγουν αναδρομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσαν από κοινού ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.Με τη τροποποίηση του ασφαλιστικού που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, τα προβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν, με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, όπως τόνισαν οι επικεφαλής των τριών επιστημονικών φορέων, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της κατάργησης της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι στην προαναφερόμενη ρύθμιση, εντάχθηκαν 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ κατά 15% για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την εισροή 9,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, εκτός από τους μηχανικούς, στη ρύθμιση εντάχθηκαν και 6.000 δικηγόροι καθώς και 7.000 γιατροί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης δικαιολόγησε τον μικρό αριθμό γιατρών που μπήκαν στη ρύθμιση λέγοντας πως τα τελευταία δυο χρόνια 10.000 γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό.

«Η νέα διάταξη του ν. 4337/2015 δεν προβλέπει μεταβατικό καθεστώς και καταργεί αναδρομικά την προαναφερόμενη διάταξη ( του ν.4331/2015) με αποτέλεσμα οι σχετικές ρυθμίσεις του ΕΤΑΑ να καθίστανται ακυρώσιμες, ανατρέποντας ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν για χιλιάδες καλόπιστους μηχανικούς», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι όσοι συμφώνησαν να πληρώνουν μικρότερες εισφορές τώρα είναι σαν μην έχουν υπαχθεί ποτέ στη ρύθμιση και είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν αναδρομικά τη διαφορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η νέα ρύθμιση θεωρείται παράλογη και παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης τού ιδιώτη. «Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ο πολίτης να καταβάλει ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί στο εισόδημα του», συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ λόγω της καταργούμενης ρύθμισης το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723 ευρώ) έναντι λιγότερων από 67εκατ. πέρυσι, (66.829.440 ευρώ, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα) δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com