Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τρομάζει την Ελλάδα το κλείσιμο των συνόρων

Η βαριά «σκιά» των νεκρών του Παρισιού αναμένεται ότι εκ των πραγμάτων θα ανατρέψει τον -ελλιπή έτσι κι αλλιώς- ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, παρά τις επισημάνσεις πολλών, με πρώτο απ΄ όλους τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η τρομοκρατία από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, εξέλιξη που θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στη ήδη «ασθενή» οικονομικά, πολιτικά και διαπραγματευτικά Ελλάδα.



Αν και η χώρα μας δεν ήταν ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει κεντρικός στόχος ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων, θεωρείται βέβαιο ότι και στην Ελλάδα θα γίνουν ιδιαιτέρως αισθητοί οι τριγμοί της επίθεσης στο Παρίσι και της κρίσης- σε επίπεδο δημοκρατικών θεσμών, δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της οικονομίας- που αυτή ήδη προκαλεί.

Η κήρυξη πολέμου κατά του ΙSIS από τη Γαλλία και οι δράσεις που αναμένεται να αναλάβουν η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσουν τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς θα παραμείνει η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με μειωμένες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και αυξημένο τον κίνδυνο να παραμείνει εντός των συνόρων μας ένας μεγάλος- απροσδιόριστος επί του παρόντος- αριθμός προσφύγων.

Οι επισημάνσεις των Ευρωπαίων ηγετών, όπως και του Ελληνα πρωθυπουργού, ότι δεν πρέπει να συνδεθεί το τρομοκρατικό χτύπημα με το προσφυγικό, φαίνεται να πέφτουν στο κενό, καθώς ήδη χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την απόφαση της Ε.Ε. για την ισομερή κατανομή των προσφύγων, ενώ η ΠΓΔΜ αποφάσισε να κατασκευάσει τον δικό της φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα, εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για ελεγχόμενη ροή προσφύγων από το έδαφός της και της μετεγκατάστασής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα σενάρια
Αν τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν, ενδέχεται να αναγκαστεί η χώρα μας να κρατήσει στο έδαφός της ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, από τις 50.000 που έχουμε δεσμευτεί ότι θα κρατήσουμε, με απρόβλεπτες επιπτώσεις τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς υπάρχουν φόβοι για πρόκληση εθνικιστικών «αντιποίνων» σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προεξάρχουσα τη Μ. Λεπέν στη Γαλλία, εξέλιξη που δεν θα αφήσει «αναξιοποίητη» η εγχώρια Χρυσή Αυγή.

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, αποκτά διαφορετική βαρύτητα η αυριανή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα και οι εκεί συνομιλίες του με τους Τ. Ερντογάν και Νταβούτογλου, καθώς καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη να δημιουργηθούν στην Τουρκία τα hot spots, ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των προσφύγων και να προωθούνται στην Ευρώπη μέσω οδικών διαδρόμων και όχι μέσω των ελληνικών νησιών. Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που επισημαίνουν πως η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία, καλώς πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι «έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και εκτιμάται ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα», σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι, «υπό το βάρος της επίθεσης στο Παρίσι, θα έπρεπε να αναβληθεί».

Εκτός, όμως, από τις δυσμενείς προαναφερόμενες επιπτώσεις, υπάρχουν κάποιοι (και στο εσωτερικό της κυβέρνησης) που ευελπιστούν ότι τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι ενδέχεται να επιταχύνουν κάποιες εξελίξεις που αφορούν τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη Ευρώπη και κατ' επέκταση να ευνοήσουν τις ελληνικές επιδιώξεις.

Χαλάρωση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία και ο προσωπικά ο Πρόεδρος Φρ. Ολαντ θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες να υπάρξει χαλάρωση ασφυκτικών περιορισμών που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στη γαλλική κυβέρνηση και θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους για την αναγκαιότητα χαλάρωσης των μέτρων, από τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τον ΙSIS. Μια ενδεχόμενη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Γαλλία, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατ΄ επέκταση και στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο που ενδεχομένως να ευνοήσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος. Προϋπόθεση, τονίζουν, οι ίδιοι, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση της οικονομίας, αλλά και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μια εκκρεμότητα που δεν συμφέρει κανέναν.

Οι προαναφερόμενοι κύκλοι, τέλος, δεν αποκλείουν μια ενδεχόμενη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος να συνδεθεί με πιέσεις για την παραμονή ενός μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, εξέλιξη, όπως λένε, ιδιαιτέρως πιθανή, καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις πρόσφατες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε επιχειρήσει να συνδέσει το μεταναστευτικό με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων.

«Τριγμοί»
Αν και η χώρα μας δεν ήταν ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει κεντρικός στόχος ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων, θεωρείται βέβαιο ότι και στην Ελλάδα θα γίνουν ιδιαιτέρως αισθητοί οι τριγμοί της επίθεσης στο Παρίσι και της κρίσης -σε επίπεδο δημοκρατικών θεσμών, δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της οικονομίας- που αυτή ήδη προκαλεί.

Αύξηση ροών
Η κήρυξη πολέμου κατά του ΙSIS από τη Γαλλία και οι δράσεις που αναμένεται να αναλάβουν η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσουν τις μετανα- στευτικές ροές προς τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς θα παραμείνει η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με μειωμένες δυνατότητες διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com