Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Δεν θα απαιτείται φορολογική ενημερότητα για τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Αίτηση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων έως τις 31/12/2012 οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να υποβάλλουν ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες.





Τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση της «νέας αρχής» (εξόφληση των οφειλών σε έως 47 δόσεις για όσους υποβάλλουν αίτηση μέσα στον Αύγουστο) χωρίς την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής ενημερότητας από 1/1/2013, προβλέπει τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση που αναμένεται να ψηφιστεί ταυτόχρονα με το «άνοιγμα» της Βουλής.

Η ρύθμιση θα «καλύψει» αναδρομικά όλους τους οφειλέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ, όπου, με εγκύκλιο του διοικητή Ρ. Σπυρόπουλου, ήδη έχει αρθεί η υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής ενημερότητας για όσους μπαίνουν σε ρύθμιση χρεών («νέα αρχή» για τις οφειλές έως 31/12/2012 και στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1/1/2013). Με την κίνηση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των Ταμείων προσδοκούν να διευρύνουν τον αριθμό των οφειλετών που θα αποφασίσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, ταυτόχρονα, να αυξήσουν τη ροή των εσόδων που εξαιτίας της ύφεσης και των συνεπειών της μειώνονται (σε αντίθεση με τις δαπάνες με τις πληρωμές των συντάξεων).

Οφειλές
Η ρύθμιση της «νέας αρχής» αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΚΑ έχει αυξήσει σε 6 μήνες (αντί των 30 εργάσιμων ημερών) την προθεσμία για την κατάθεση εγγυήσεων και πιστοποιητικών σχετικά με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών που ρυθμίζουν τα χρέη τους και καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές συν τις δόσεις έναντι των ληξιπρόθεσμων.

Αναγκαστικά μέτρα
Για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ και δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, το επόμενο βήμα θα είναι η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η διεκδίκηση των οφειλών θα γίνεται με την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη.

Ταμεία
Το όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύει ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές σε δύο Ταμεία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση οφειλέτη που χρωστά συνολικά, από κεφάλαιο και επιβαρύνσεις, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 3.500 ευρώ + 2.500 ευρώ και στον ΟΑΕΕ 1.000 ευρώ και 500 ευρώ, στο ΚΕΑΟ θα διαβιβαστούν για άμεση είσπραξη οι οφειλές που έχει στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αφού αθροιστικά υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα παραμείνουν (για αυτοτελή διεκδίκηση) στον Οργανισμό.

Εως το 2017, πάντως, προβλέπεται η πλήρης ενσωμάτωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων στη φορολογική διοίκηση και την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (το Μνημόνιο προβλέπει προθεσμία έως την 1/7/2017 για τη μεταφορά αυτή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com