Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Μείωση εισφορών για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών ως bonus στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν με συνέπεια τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τις οποίες τηρούν, προαναγγέλλει ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. «Θα είναι μια κίνηση δικαίωσης των συνεπών εργοδοτών και ένα ουσιαστικό κίνητρο για τη μη διολίσθηση στην εισφοροδιαφυγή», επισημαίνει.





Πώς μπορεί να γίνει η προβλεπόμενη από το Μνημόνιο νέα μείωση κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να πληγούν και άλλο τα έσοδα και οι συντάξεις;

«Ορθά επισημαίνετε ότι η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί δέσμευσή μας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Η δέσμευσή μας αφορούσε μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 5%, έχει γίνει η μείωση του 1,1% και το επόμενο βήμα του 3,9% ήδη μελετάται από το υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο των σκέψεων που ήδη γίνονται εξετάζεται σοβαρά η δυνατότητα η μείωση αυτή να αφορά επιχειρήσεις που καταβάλλουν με συνέπεια τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές τους ή και επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που τηρούν με απόλυτη συνέπεια. Αυτή η επιλογή, έστω και καθυστερημένα, θα ήταν μία δικαίωση όλων των συνεπών εργοδοτών, που αυτοί άλλωστε είναι οι εγγυητές του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ένα ουσιαστικό κίνητρο μη διολίσθησης στην εισφοροδιαφυγή».

Πόσες επιχειρήσεις και πόσους εργαζομένους αφορά η άρση της φραγής για την υποβολή Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης; Τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων;

«Το σύνολο των επιχειρήσεων για τις οποίες ασκήσαμε το μέτρο φραγής της δυνατότητας υποβολής μέσω διαδικτύου της Αναλυτικής Δήλωσης Μηνιαίων Εισφορών ήταν 225. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούσαν περίπου 30.000 εργαζομένους. Τριάντα οκτώ προσκλήθηκαν μετά τη φραγή και ρύθμισαν τις οφειλές τους με συνολικό ύψος 170 εκατ. ευρώ και 2 από αυτές εξόφλησαν τις οφειλές τους καταβάλλοντας το ποσό των 5.231.492,16 ευρώ.

Ακόμη και σήμερα 185 επιχειρήσειςμε ποσό οφειλής (μαζί με τα πρόσθετα τέλη) 807 εκατ. ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Περιμένουμε να ανταποκριθούν στη νέα βελτιωμένη πρόταση με βάση την οποία οι οφειλές του 2013 αντί να καταβληθούν εφάπαξ μπορούν να καταβληθούν και σε 12 μήνες. Ως συνολικό αποτέλεσμα προσδοκούμε να εισπράξουμε στα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια 1 δισ. ευρώ ανά έτος, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τον πετύχουμε τον στόχο αυτό. Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από τη χρονική στιγμή που θα συντελεστεί η πράξη επιβολής εισφορών, τα δικαιώματά τους έχουν κατοχυρωθεί. Απόδοση ασφάλισης σε επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν μηνιαία Δήλωση Εισφορών φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει».

Πότε θα ξεκινήσουν από το ΚΕΑΟ οι πρώτες παραγγελίες για κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης;

«Το ΚΕΑΟ αρχίζει να λειτουργεί ως νέα δομή από τα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Το ΚΕΑΟ άμεσα θα αρχίσει να συντονίζει τις διαδικασίες ένταξης του συνόλου των οφειλετών στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η διαδικασία άσκησης αναγκαστικών μέτρων.

Βέβαια στην περίπτωση μη αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας τότε το ΚΕΑΟ θα προχωρεί στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οργανωμένα από τις αρχές του Οκτώβρη.

Με τη λειτουργία του ΚΕΑΟ, ο επιχειρησιακός στόχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι: Στοχεύουμε να υπαχθεί σε ρύθμιση συνολικά το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ με την τελική επιδίωξη να εισπράξουμε τουλάχιστον το 60% από αυτό το ποσό. Φυσικά τα υπόλοιπα ποσά δεν διαγράφονται- τίποτε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν διαγράφεται- αλλά διεκδικούνται μέσω διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αρκούν για να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή; Η ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών, μισθών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η απλοποίηση των πακέτων ασφάλισης κ.ά. που είχαν εξαγγελθεί πού βρίσκονται;

«Η προσπάθεια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής είναι ένα έργο σύνθετο και ιδιαίτερα επίπονο έργο. Ο νέος σχεδιασμός στηρίζεται στη δημιουργία του ΚΕΑΟ, στον άμεσο έλεγχο υποβληθεισών με τις καταβληθείσες εισφορές, στην άμεση καταβολή πράξεων επιβολής εισφορών για κάθε διαφορά που εντοπίζεται και κυρίως στην άμεση ειδοποίηση του οφειλέτη.

Το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Ίδρυμα για τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε όμως ότι εντός του 2014 θα έχουμε αναβαθμίσει συνολικά τη διαχειριστική μας ισχύ. Σε ό,τι αφορά τώρα την επισήμανσή σας για την ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών και φόρων, ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε την υλοποίησή του το 2016-2017, δεδομένου ότι η θεσμική αυτή αλλαγή απαιτεί συνέργειες και λειτουργικές αλλαγές ιδιαίτερα σύνθετες».

Πρόσφατα ανανεώθηκε για τα επόμενα 3 χρόνια η θητεία σας στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της κοινωνικής ασφάλισης;

«Απαντώ ευθέως ναι, είμαι αισιόδοξος. Άλλωστε στις παρούσες συνθήκες κρίσης κανείς δεν δικαιούται, όταν ασκεί Διοίκηση από οποιαδήποτε δημόσια θέση, να μην πιστεύει στην επιτυχία των στόχων που θέτει. Στη νέα τριετία θα επικεντρωθούμε στον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και της συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που δημιουργεί οικονομική αφαίμαξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων μας. Σημειώνω ότι χωρίς ισχυρή και βιώσιμη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση η κοινωνική συνοχή είναι ανέφικτη.

Αν εξαλείψουμε την παραβατικότητα, την εισφοροδιαφυγή, την αναποτελεσματικότητα των δομών, το οικονομικό κόστος, που δημιουργεί η γραφειοκρατία, και αξιοποιήσουμε την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων, τότε ίσως διαπιστώσουμε ότι η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση δεν κινδυνεύει από έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά από την έλλειψη ορθολογικής διεύθυνσης».

1,3 δισ. το όφελος στη 10ετία από διακοπή «μαϊμού»-συντάξεων

Ποιος είναι ο τελικός... λογαριασμός από τη μάχη σας με τη διαφθορά και τις παράνομες πληρωμές των επιδομάτων;

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνειδητοποιηθεί ότι ο πόλεμος του ΙΚΑ απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα είναι διαρκής και αμείλικτος.

Και βεβαίως όσο επίπονο και χρονοβόρο και αν είναι το έργο της επιστροφής προς το ΙΚΑ και του τελευταίου ευρώ, των παρανόμως αποδοθέντων ή παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών θα συντελεστεί σε κάθε περίπτωση. Το μηνιαίο όφελος το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τη διακοπή όλων των παραβατικών συντάξεων για το 2013 υπερβαίνει τα 130.000.000 ευρώ. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό ανατρέχει σε παρελθόντα έτη το ποσό αυτό στη δεκαετία ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com