Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Εχουν υποβληθεί πάνω από 4,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις

Πάνω από 4,8 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ο υπολειπόμενος αριθμός (περί τις 700.000 δηλώσεις) μπορεί να μπει στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis μέχρι το τέλος του μήνα, γι΄ αυτό και λένε «όχι» στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας.




Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης προκύπτει ότι σχεδόν το ένα στα δύο εκκαθαριστικά (48%) είναι χρεωστικό με μέσο φόρο στα 1.214,5 ευρώ.

Παράλληλα απεστάλη η παρτίδα εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2012 σε 482.201 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο μέσος φόρος ανέρχεται στα 1015 ευρώ. Πιο αναλυτικά χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην υποβολή και ο υπολειπόμενος αριθμός δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος εκτιμάται πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4,8 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή έχει ξεπεραστεί πάνω από 11% ο περσινός αριθμός υποβολών για την ίδια ημερομηνία. «Συνεπώς, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις υποβολές πέρα από τις 30 του μήνα» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Νέα παρτίδα
Εχουν υποβληθεί πάνω από 4,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις
Να σημειωθεί πως ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της έβδομης παρτίδας εκκαθαριστικών και πλέον έχουν εκκαθαριστεί 3,94 εκατ. δηλώσεις. Από αυτές 1,89 εκατ. ή το 49% του συνόλου είναι χρεωστικές, με το μέσο ποσοστό φόρου να ανέρχεται στα 1.214,5 ευρώ. Οι πιστωτικές ανέρχονται σε 1,33 εκατ. με μέσο ποσό επιστροφής τα 267 ευρώ.Οι υπόλοιπες είναι μηδενικές. Η εκκαθάριση της έβδομης αποστολής έχει ημερομηνία εκκαθάρισης 14 Αυγούστου και συνεπώς η πρώτη δόση θα πρέπει να να πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η εξόφληση θα γίνει σε δύο διμηνιαίες δόσεις.

Οι εκκαθαρίσεις της πέμπτης και έκτης αποστολής που προηγήθηκαν έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα και συνεπώς η πρώτη από τις τρεις δόσεις είναι πληρωτέα μέχρι τέλος Αυγούστου. Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2012 με την αποστολή σημειωμάτων σε 482.201 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το ποσό φόρου που βεβαιώθηκε φθάνει τα 489 εκατ. ευρώ και στόχος είναι εξ αυτών να εισπραχθούν 300 με 320 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2011. Εκτιμάται πως έως τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν αποσταλεί και τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013.

Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Οπως γίνεται αντιληπτό ο φόρος και για τα τρία έτη αφορά πάνω κάτω τους ίδιους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αν συνυπολογιστεί δε πως η μέση επιβάρυνση ανά ιδιοκτήτη ακινήτων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τότε γίνεται αντιληπτό γιατί τα ποσοστά εισπραξιμότητας στον ΦΑΠ είναι πολύ χαμηλά, λίγο πάνω από το 65%. Δηλαδή, για παράδειγμα, για τον ΦΑΠ του 2012 βεβαιώνεται συνολικά φόρος ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ για να εισπραχθούν τελικά 300 με 320 εκατ. ευρώ.

Σε επτά δόσεις
Για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 έχει προβλεφθεί να αποπληρωθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για να αρχίσει η αποστολή του ΦΑΠ για το τρέχον έτος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9 για το 2013, με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Είναι προτιμότερο να κλείσουν οι επιχειρήσεις με υψηλές οφειλές παρά να συνεχίσουν να λειτουργούν παράγοντας νέα ελλείμματα για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους τους.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Μιλώντας στον «Σκάι» τόνισε πως είναι καλύτερα να κλείσουν επιχειρήσεις που οφείλουν και δημιουργούν ελλείμματα, παρά να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να παράγουν ελλείμματα στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους τους.

Για το θέμα της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών σημείωσε πως το πόσο από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα είναι φέτος 2 δισ. ευρώ μικρότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Αναγνώρισε, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα για όσους παραλάβουν όλες τις ειδοποιήσεις για τον ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013). Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέφερε πως «περίπου 50.000 φορολογούμενοι έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών περασμένων ετών και επί του παρόντος δεν είμαστε ικανοποιημένοι».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com