Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Υπέρβαση δαπανών σε 3 υπουργεία, στη Βουλή και τις Περιφέρειες

Υπέρβαση δαπανών έναντι των στόχων που είχαν τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατέγραψαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης αλλά και Οικονομικών, η Βουλή των Ελλήνων και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.




Στον αντίποδα, τις δαπάνες τους συγκράτησαν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, και κυρίως τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Αμυνας. Συνολικά οι κρατικές δαπάνες εμφανίστηκαν χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ευρώ ή 6,8% σε σχέση με τον στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

1. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Παρατηρείται απόκλιση 332,5 εκατ. ευρώ ή 396,2% έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έως τώρα εμφανίζονταν ως πληρωμές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι πιστώσεις για έργα του ΠΔΕ μεταφέρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

2. Υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του υπουργείου υπερβαίνουν τον στόχο κατά 43,1 εκατ. ευρώ ή 13,3%, κυρίως εξαιτίας της πληρωμής της τέταρτης δόσης της έκτακτης παροχής σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (9,5 εκατ. ευρώ) και ποσού 21,1 εκατ. για επιστροφές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε δικαιούχους μέσω Τελωνείων.

3. Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εδώ η υπέρβαση είναι 32,9% ή 82 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο πληρώθηκαν αναδρομικά 93,7 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς λειτουργούς. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις μειώθηκαν 2,8 εκατ.

4. Υπουργείο Εσωτερικών. Οριακά πάνω από τον στόχο κινούνται οι δαπάνες του υπουργείου. Στον τακτικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων παρατηρείται απόκλιση 3,9 εκατ. ή 0,2% ως αποτέλεσμα των αυξημένων πληρωμών του ΠΔΕ. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις μειώθηκαν 19,6 εκατ. και υπήρξε συγκράτηση δαπανών για αποδοχές προσωπικού.

5. Βουλή. Οι συνολικές πληρωμές κινούνται πιο πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά 4 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7% και προέρχονται κυρίως από λειτουργικές δαπάνες.

6. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι δαπάνες του εμφανίζονται χαμηλότερες έναντι του στόχου κατά 208,8 εκατ. ευρώ, ή 16,8%. Οι πληρωμές για αποδοχές και συντάξεις υπερέβησαν τον στόχο κατά 5,5 εκατ. ή 0,6%. Στον αντίποδα, συρρικνώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 88,5 εκατ. ευρώ ή 34,1%. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές για εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 344,7 εκατ. ευρώ.

7. Υπουργείο Παιδείας. Οι πληρωμές κινούνται πιο κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί σε απόλυτα μεγέθη κατά 227,3 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 7,8%.

8. Υπουργείο Ανάπτυξης: Οι συνολικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης και της καταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων, κινούνται χαμηλότερα από τους στόχους κατά 493,7 εκατ. ευρώ ή 29,1%, ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 64,5 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός ρυθμός των πληρωμών οφείλεται κυρίως στη μη πληρωμή εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς, στην καθυστέρηση καταβολής επιχορηγήσεων, αλλά και στην καθυστερημένη πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων.

9. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 341,9 εκατ. ευρώ ή 55,8% σε σχέση με τους στόχους, εξαιτίας κυρίως της καθυστέρησης πληρωμών για επιδοτήσεις γεωργίας λόγω μη έγκαιρης έκδοσης των αντίστοιχων ΚΥΑ των προγραμμάτων γεωργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com